Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc z tradycyjnymi smakami, pisankami i palmą

Iwona Marciniak
Pani Janina Poleszek z Charzyna stając do konkursu postawiła na kołacz i trafiła w dziesiątkę. Bo nie dość, że ciasto jest wyjątkowo smaczne, to - jak zauważył ks. proboszcz Piotr Popławski, członek jury - pięknie wpisuje się w kulinarną tradycję
Pani Janina Poleszek z Charzyna stając do konkursu postawiła na kołacz i trafiła w dziesiątkę. Bo nie dość, że ciasto jest wyjątkowo smaczne, to - jak zauważył ks. proboszcz Piotr Popławski, członek jury - pięknie wpisuje się w kulinarną tradycję Iwona Marciniak
Ukłon w stronę tradycji i garść nowinek - tak było na wiejskich, świątecznych, kiermaszach.

Kto chce zakosztować wielkanocnej tradycji, koniecznie powinien odwiedzić przedświąteczne, wiejskie kiermasze i konkursy. My odwiedziliśmy dwie imprezy: „Świat pisanek kolorowych” w Dźwirzynie, na który przyjechały reprezentacje z całej, wiejskiej gminy Kołobrzeg i 13 - szczęśliwą - edycję kiermaszu „Wielkanoc z tradycją” w Charzynie dla mieszkańców gminy Siemyśl. Na obu zorganizowano konkursy. W szranki stanęły utalentowane kulinarnie gospodynie, choć gospodarzy też nie zabrakło.

Na najpiękniejsze Święta Wielkanocne proponujemy Państwu smakowitą kulinarną podpowiedź: przepis na drożdżowy kołacz autorstwa pani Janiny Poleszek z Charzyna, którym wygrała konkurs na najsmakowitsze ciasto.

Kołacz drożdżowy pani Janiny Poleszak z Charzyna:

Na ciasto: 250 ml mleka, 30 g drożdży, 100 g cukru pudru, 500 g mąki, 100 g margaryny, 0,5 łyżeczki soli, 3 jajka, płatki migdałów.

Na nadzienie: 100 ml mleka, 50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150 g orzechów włoskich, 50 g biszkoptów.

Wykonanie ciasta: rozczyn - 250 ml mleka podgrzać, drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i połową letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w cieple do wyrośnięcia.

Margarynę rozpuścić i odstawić do schłodzenia. Pozostałą mąkę przesiać i dodać resztą cukru, sól, 2 jajka i rozczyn. Delikatnie wymieszać. Dolać rozpuszczoną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Zagotować 100 ml mleka, z 50 g cukru i cukrem waniliowym. Gotować na małym ogniu mieszając. Orzechy drobno posiekać, dosypać do mleka z cukrem i dalej gotować do zgęstnienia. Przelać do miski, dodać pokruszone biszkopty.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 40 x 20 cm. Wyłożyć nadzienie i mocno zwinąć w roladę. Przenieść na papier do pieczenia wyłożony na blasze. Ułożyć wieniec łącząc oba końce. Odstawić na 20 min. Zrobić na wieńcu nacięcia. Posmarować wieniec jajkiem z 1 łyżką wody. Ciasto posypać migdałami.

Piec 20 min. w 180 stopniach, potem kolejne 20 min.w 160 stopniach (bez termoobiegu). Gotowe.

Popularne na gk24:

Gk24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!