Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lody, lody dla ochłody

Joanna Boroń
Uwielbiamy lody, choć nie tak bardzo jak Amerykanie, którzy rocznie zjadają ponad 20 litrów tego letniego deseru. Nawet jeśli liczymy kalorie, albo jesteśmy na specjalistycznej diecie, nie musimy sobie odmawiać porcji lodów. Wystarczy, że przygotujemy je sami ze staranie wybranych składników, albo zamówimy w sprawdzonej lodziarni.

Najpopularniejsze lody mleczne to takie, do których produkcji używa się odpowiednio zmieszanych: mleka, żółtek oraz cukru. Smaki takim lodom nadawane są za pomocą substancji aromatyzujących. Swoją popularność lody mleczne zawdzięczają przede wszystkim gęstości, która sprawia, że są jednym z bardziej konkretnych deserów. Lody mleczne można łączyć z wieloma smakami oraz dodatkami. Najlepsze mleczne lody opierają się wypracowanej przez lata doświadczeń recepturze.

Produkcja lodów nie jest trudna, a to, że nie wszystkie lody są równie dobre zależy niemal wyłącznie od składników. W pierwszym etapie produkcji filtruje się mieszaninę powstałą z cukru, mleka, jajek oraz dodatkowych substancji smakowych. Przefiltrowana mieszanina poddana zostaje pasteryzacji i homogenizacji aż do osiągnięcia jednolitej struktury. Dzięki tym zabiegom w lodach nie znajdziemy kawałków lodu, które mogłyby wytworzyć się w trakcie mrożenia.
Drugim, nieco już mniej popularnym gatunkiem są lody wodne, powszechnie znane jako sorbety. W składzie tych lodów nie ma ani mleka, ani jaj, zamiast nich mamy wodę, cukier oraz soki owocowe, a rzadziej syropy czy alkohole. Sorbety mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy. Ten deser odpowiednio przygotowany ma też mniej kalorii od tradycyjnych lodów.

Sorbet jest dość prostym w przygotowaniu i bardzo orzeźwiającym deserem. Powstaje on przez zmiksowanie soku owocowego z miąższem owoców i cukrem. Taki deser bez problemu można zrobić więc w domu, zależnie od preferencji, do mieszaniny można dodać wino, kawałki owoców czy syrop.
Mniej popularnymi odmianami lodów są te zrobione z mlecznego koktajlu z owocami lub lody przygotowywane podobnie jak zwykłe mleczne, ale z dodatkiem śmietanki. Bywa też, że tłusta śmietanką jest podstawowym składnikiem lodów. Na Bornholmie można skosztować lodów robiony z z 48 procentowej śmietanki. Są tak tłuste, że prawie się nie topią.

Jeden z mitów głosi, że do przygotowania lodów potrzebna jest specjalna maszynka. Można to obejść - wypróbujcie nasze proste przepisy.
Proste domowe lody owocowy

Składniki (porcja około 700 ml)
300 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
250 g owoców jagodowych (truskawki, maliny, albo jagody)
opcjonalnie 1/2 laski wanilii, albo skórka z cytryny
Wodę gotujemy z cukrem i wanilią, aż cukier się rozpuści. Dodajemy owoce jagodowe, dalej gotując, do czasu aż jagody się rozpadną. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy schłodzone owoce razem z sokiem, cały czas mieszając. Przekładamy do plastikowej foremki i wkładamy ją do zamrażarki na około 4 godziny. Opcjonalnie możemy przemieszać nasze lody kilka razy podczas mrożenia, dzięki temu rozbijemy kryształki lodu.

Semifreddo, czyli "prawie" zamrożone
To popularny we Włoszech deser lodowy, który jest dużo prostszy w przygotowaniu od lodów i - co ważne - nie wymaga maszynki do lodów. Powinien być podawany na wpół zamrożony, dzięki czemu ma bardziej aksamitną konsystencję.
Semifeddo truskawkowe z cytrynową nutą
Składniki
100 g malin lub truskawek
85 g drobnego cukru
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki limoncello (lub innego likieru cytrynowego)
400 gram mascarpone
Maliny i połowę cukru rozgniatamy widelcem. Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier i limoncello. Mascarpone również trzeba ubić (nie ubije się tak dobrze, jak kremówka). Ubitą kremówkę wymieszać z serkiem. Dodajemy maliny i mieszamy tylko kilka razy, by dały efekt marmurka.
Formę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Wlewamy masę, wyrównujemy. Przykrywamy folią, zamrażamy.
Podajemy ze świeżymi owocami.
Smak deseru można zmieniać w zależności od naszej fantazji - można użyć innych owoców, alkoholi. Można zrobić wersję kawową.

Sorbet: więcej smaku, mniej kalorii
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
2,5 szklanki truskawek
szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Cukier wsypujemy do rondla, zalewamy szklanką wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Wrzucamy truskawki do wysokiego naczynia, zalewamy syropem cukrowym, dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Przekładamy do pojemnika i zamrażamy przez 4 godziny (mieszając mniej więcej co godzinę).
Z tak przygotowanej masy możemy zrobić również lody dla dzieci - wystarczy mieć odpwoeidnie pojemniczki do robienia lodów na patyku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!