Najpopularniejsze lody mleczne to takie, do których produkcji używa się odpowiednio zmieszanych: mleka, żółtek oraz cukru. Smaki takim lodom nadawane są za pomocą substancji aromatyzujących. Swoją popularność lody mleczne zawdzięczają przede wszystkim gęstości, która sprawia, że są jednym z bardziej konkretnych deserów. Lody mleczne można łączyć z wieloma smakami oraz dodatkami. Najlepsze mleczne lody opierają się wypracowanej przez lata doświadczeń recepturze.
Produkcja lodów nie jest trudna, a to, że nie wszystkie lody są równie dobre zależy niemal wyłącznie od składników. W pierwszym etapie produkcji filtruje się mieszaninę powstałą z cukru, mleka, jajek oraz dodatkowych substancji smakowych. Przefiltrowana mieszanina poddana zostaje pasteryzacji i homogenizacji aż do osiągnięcia jednolitej struktury. Dzięki tym zabiegom w lodach nie znajdziemy kawałków lodu, które mogłyby wytworzyć się w trakcie mrożenia.
Drugim, nieco już mniej popularnym gatunkiem są lody wodne, powszechnie znane jako sorbety. W składzie tych lodów nie ma ani mleka, ani jaj, zamiast nich mamy wodę, cukier oraz soki owocowe, a rzadziej syropy czy alkohole. Sorbety mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy. Ten deser odpowiednio przygotowany ma też mniej kalorii od tradycyjnych lodów.
Sorbet jest dość prostym w przygotowaniu i bardzo orzeźwiającym deserem. Powstaje on przez zmiksowanie soku owocowego z miąższem owoców i cukrem. Taki deser bez problemu można zrobić więc w domu, zależnie od preferencji, do mieszaniny można dodać wino, kawałki owoców czy syrop.
Mniej popularnymi odmianami lodów są te zrobione z mlecznego koktajlu z owocami lub lody przygotowywane podobnie jak zwykłe mleczne, ale z dodatkiem śmietanki. Bywa też, że tłusta śmietanką jest podstawowym składnikiem lodów. Na Bornholmie można skosztować lodów robiony z z 48 procentowej śmietanki. Są tak tłuste, że prawie się nie topią.
Jeden z mitów głosi, że do przygotowania lodów potrzebna jest specjalna maszynka. Można to obejść - wypróbujcie nasze proste przepisy.
Proste domowe lody owocowy
Składniki (porcja około 700 ml)
300 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
250 g owoców jagodowych (truskawki, maliny, albo jagody)
opcjonalnie 1/2 laski wanilii, albo skórka z cytryny
Wodę gotujemy z cukrem i wanilią, aż cukier się rozpuści. Dodajemy owoce jagodowe, dalej gotując, do czasu aż jagody się rozpadną. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy schłodzone owoce razem z sokiem, cały czas mieszając. Przekładamy do plastikowej foremki i wkładamy ją do zamrażarki na około 4 godziny. Opcjonalnie możemy przemieszać nasze lody kilka razy podczas mrożenia, dzięki temu rozbijemy kryształki lodu.
Semifreddo, czyli "prawie" zamrożone
To popularny we Włoszech deser lodowy, który jest dużo prostszy w przygotowaniu od lodów i - co ważne - nie wymaga maszynki do lodów. Powinien być podawany na wpół zamrożony, dzięki czemu ma bardziej aksamitną konsystencję.
Semifeddo truskawkowe z cytrynową nutą
Składniki
100 g malin lub truskawek
85 g drobnego cukru
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki limoncello (lub innego likieru cytrynowego)
400 gram mascarpone
Maliny i połowę cukru rozgniatamy widelcem. Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier i limoncello. Mascarpone również trzeba ubić (nie ubije się tak dobrze, jak kremówka). Ubitą kremówkę wymieszać z serkiem. Dodajemy maliny i mieszamy tylko kilka razy, by dały efekt marmurka.
Formę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Wlewamy masę, wyrównujemy. Przykrywamy folią, zamrażamy.
Podajemy ze świeżymi owocami.
Smak deseru można zmieniać w zależności od naszej fantazji - można użyć innych owoców, alkoholi. Można zrobić wersję kawową.
Sorbet: więcej smaku, mniej kalorii
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
2,5 szklanki truskawek
szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Cukier wsypujemy do rondla, zalewamy szklanką wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Wrzucamy truskawki do wysokiego naczynia, zalewamy syropem cukrowym, dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Przekładamy do pojemnika i zamrażamy przez 4 godziny (mieszając mniej więcej co godzinę).
Z tak przygotowanej masy możemy zrobić również lody dla dzieci - wystarczy mieć odpwoeidnie pojemniczki do robienia lodów na patyku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?