MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak w cieście francuskim. Już dziś z Głosem dodatek "W kuchni"

Redakcja
W nowym miesięczniku W KUCHNI znajdziecie przepis Klaudii Południk na wołowinę. Nasza kulinarnie uzdolniona Internautka podzieliła się z nami jeszcze jedną recepturą...

Pierś z kurczaka z greckimi dodatkami w cieście francuskim:
(2 porcje)
2 średnie piersi z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
4 suszone pomidory
2 łyżeczki pesto (może być własnej roboty)
8 zielonych oliwek
2 plasterki sera mozzarella
żółtko
przyprawy sól, bazylia, czosnek

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i nacinamy piersi od strony zewnętrznej, w stronę miejsca gdzie pierś była przymocowana do kości. Następnie posypujemy kurczaka przyprawami, delikatnie przyprawiamy również w rozcięciu. Odstawiamy ma minimum 30 minut (choć im dłużej tym lepiej). Następnie w zagłębienie wkładamy po 2 suszone pomidory.

Rozmrożone ciasto francuskie rozkładamy i delikatnie rozwałkowujemy. Układamy na nim piersi (wcześniej podsmażone, dla zamknięcia się porów i uzyskania soczystego mięsa) tak aby z góry i dołu zostało trochę wolnego ciasta do zrobienia zakładek. Ciasto pozostawione po prawej i lewej stronie nacinamy w paseczki. Górę piersi smarujemy pesto, układamy mozarelę i oliwki. Następnie zakładamy dół i górę ciasta, a paseczki zaplatamy jak warkocz.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem i pieczemy około 20 minut.

Podajemy z lekką sałatką ponieważ danie jest bardzo syte.

Więcej przepisów Klaudii znajdziecie na jej blogu
http://kluskowopl.blogspot.com

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!