Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów. Znajdziemy go w kartach dań restauracji nie tylko z włoskim rodowodem. Dla Was przygotowałam szybką wersję - bez jajek, z porcją mocnego espresso i z letnimi owocami.
Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych:
- 150 - 200 gram małych biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki (36 procent)
- 250 gram serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej lub więcej - to kwestia naszych własnych upodobań)
- nieco soku z cytryny i skórki z cytryny
- mocne espresso - około 3/4 szklanki (w moim przypadku dwie porcje)
- kieliszek rumu lub innego mocnego alkoholu
- sezonowe owoce i wiórki czekolady do podania
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Zaczynamy od zaparzenia mocnej kawy. Czekamy aż przestygnie. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i serek mascarpone oraz nieco soku z cytryny i skórki (chodzi o subtelne przełamanie słodkiego smaku).
Ostatni etap to układnie deseru - w moim przypadku to wersja "to go", czyli na wynos. W słoiczkach, szklankach, albo pucharkach układamy na dnie biszkopciki namoczone w kawie z alkoholem. Na to kładziemy porcje kremu, znowu namoczone biszkopciki i krem. Odstawiamy na kilka godzin - to ważny etap, w którym chodzi o to by biszkopty wchłonęły nieco wody z kremu, a smaki się "przegryzły". Przed podaniem albo zapakowaniem do piknikowego kosza dodajemy sezonowe owoce (maliny, poziomki, borówki) i czekoladowe wiórki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?