W skrócie:
Piernik przekładany powidłami i udekorowany czekoladą to tradycyjne ciasto, które często gości w moim domu. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, nie jest bardzo słodki i długo zachowuje świeżość. To przysmak, który wymaga leżakowania, można go zrobić nawet na tydzień przed podaniem. Szczególnie lubię przygotowywać taki piernik na kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia. W Wigilię wystarczy go jedynie oblać polewą czekoladową i pokroić.
Zobacz także: Świąteczna herbatka na trawienie, zgagę, ból zęba i libido. Wypróbuj smaczny napar z goździków
Ciasto możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. A jeśli nie przepadasz za korzennymi przyprawami, to zachęcamy do upieczenia miodownika.
Przepis na piernik z powidłami
czas przygotowania: 30 minut + pieczenie ok. 1 godzina
porcja: na małą blachę ( 20x 23 cm)
poziom trudności: średni
Składniki:
- 125 g masła,
- 4 łyżki miodu,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół szklanki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 3 łyżki przypraw do piernika (1 opakowanie),
- 8 łyżek powideł śliwkowych,
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 1 łyżka zimnego masła.
Zobacz także: powidła śliwkowe według babcinego przepisu.
Jak zrobić piernik z powidłami?
- W garnuszku rozpuść masło, cukier i miód.
- Do gorącej masy dodaj kakao i przyprawy do piernika. Wymieszaj, wlej mleko i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
- Utrzyj dwa jajka na jasną masę.
- Wlewaj do jajek przestudzoną miodową masę.
- Nie przerywając ucierania dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
- Przełóż gęste ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach przez około 1 godzinę.
- Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj powidłami.
- Zawiń piernik szczelnie w folię spożywczą i odstaw na minimum trzy dni ( najlepiej na pięć lub nawet cały tydzień).
- Przed podaniem piernik oblej rozpuszczoną z 1 łyżką masła czekoladą.
Jak przygotować domową przyprawę do piernika?
Piernik to tradycyjne, ciężkie ciasto pachnące korzennymi przyprawami. W sklepach można kupić wiele gotowych mieszanek takich przypraw, ale równie dobrze można stworzyć własną, unikalną kompozycję.
Czytaj także: Oryginalny sernik z całymi piernikami na świąteczny deser. Wyjątkowy wypiek dla fanów korzennych ciastek
By zrobić przyprawę do piernika przygotuj szczelny pojemnik lub słoik, do którego przesypiesz gotową mieszankę, a także moździerz, blender lub elektryczny młynek do rozdrobnienia wybranych przypraw.
Utrzyj i połącz przyprawy:
- cynamon - 6 łyżeczek mielonego cynamonu,
- goździki - 4 goździki, należy je rozgnieść w moździerzu,
- imbir - 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru,
- anyż - ziarenka z 1 gwiazdki, rozgniecione w moździerzu,
- kardamon - 2 łyżeczki mielonego kardamonu, lub kilka wyłuskanych i rozgniecionych nasion,
- ziele angielskie - 1 łyżeczka zmielonej przyprawy lub 2 ziarenka rozgniecione,
- gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki startej gałki,
- pieprz - 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu.
Proporcję poszczególnych przypraw warto dobrać do własnego upodobania i smaku. Taka mieszankę można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika
Zobacz także przepisy na pierniki i pierniczki ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?