Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Elegancka tarta z truskawkami - idealna na upały

Joanna Boroń
Powoli kończy się sezon truskawkowy. Korzystajcie póki możecie!

Przepis na tartę pochodzi z koszalińskiej restauracji Caffee Park. To pyszne kruche ciasto, dojrzałe truskawki i galaretka. Podana z dobrą bita śmietaną stanowi wymarzony letni deser.

Ciasto:
3 szklanki pszennej mąki
kostka masła (200 gram)
dwa żółtka
1/3 szklanki śmietany
pół szklanki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
truskawki
galaretka wiśniowa, truskawkowa lub cytrynowa

Mąkę i silnie oziębione masło siekamy nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodajemy do tego żółtka, cukier, solę i szybko zagniatamy w kulę. Doprowadzamy do stanu, że całość jest sklejona w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię wkładamy do lodówki na ok.1 godz.

Kiedy ciasto się chłodzi , przygotowujemy galaretkę. Truskawki myjemy, następnie usuwamy szypułki i kroimy każdą truskawkę na połówki.

Teraz czas na ciasto: wyciągamy je z lodówki i dokładnie wylepiamy nim formę do pieczenia - brzegi formy też wylepiamy ciastem na wysokość około 2-3 cm. Ciasto wielokrotnie nakłuwamy widelcem - warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż centymetr grubości. Ciasto wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 25 minut - powinno się zrumienić.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na zimne ciasto układamy - zaczynając od brzegów połówki truskawek tak, by ich wąskie końce były skierowane do góry.

Truskawki zalewamy gęstą galaretką. Tak przygotowaną tartę odstawiam na kilkadziesiąt minut do lodówki by galaretka zupełnie stężała.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!