MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dynia jakiej nie znacie w pysznej odsłonie

Redakcja
W październikowym miesięczniku W KUCHNI, który w Wasze ręce trafi razem z czwartkowym Głosem, zdradzamy kilka pomysłów na wykorzystanie dyni.

A dziś na zaostrzenie apetytu receptura, której w naszym kulinarnym miesięczniku nie znajdziecie. Ciasto dyniowe z kaczą wątrobą, wiśniami i rozmarynem - to propozycja Krystiana Szidel, szefa kuchni Sheraton Sopot Hotel.

Ciasto:
- 80 gram cukru
- 60 ml oleju
- jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 60 gram mąki
- 15 gram płatków owsianych
- 15 gram orzechy włoskie posiekane drobno
- 110 gram dyni startej na drobnej tarce jarzynowej
- 20 gram marchwi tartej

dodatkowo 4 porcje:
- 350 gram kaczej wątroby
- sól, pieprz
- 60 gram cukru
- 150 gram wiśni
- 50 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 gałązka rozmarynu
- owoce leśne do dekoracji
- kiełki mix do dekoracji
- 50 ml oliwy extra virgin

Jajko ubijamy z cukrem. Dolewamy stopniowo olej cały czas ubijając. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. Do ubitej masy dodajemy sypkie składniki. Mieszać ręcznie dodając tartą dynie i marchew. Przekładamy do formy o średnicy 20cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 40-50 minut.

Wiśnie musimy przesmażyć z cukrem, winem i rozmarynem na patelni do uzyskania gęstego sosu.
Wątrobę kaczą należy oczyścić, pokroić w plasterki około jednego centymetra i smażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, po około 40 sekund z każdej strony.

Gotowe solimy i pieprzymy do smaku. Układamy na cieście dyniowym, dekorujemy sosem i kiełkami.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!