Składniki:
6 liści sparzonej kapusty (polecam włoską)
6 kawałków białej kiełbasy, surowej
Sos:
20 - 30 dkg pieczarek
pół szkl. słodkiej smietanki 30%
łyżka mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Liście kapusty wrzucić na osoloną gotującą się wodę, wyjąć po 5 minutach, odciąć stwardniałe końcówki.
2. Zawijać białą kiełbasę w liście kapusty, tak jak gołąbki, spiąć wykałaczkami.
3. Ułożyć porcje na głębokiej patelni, ciasno obok siebie, zalać wodą (ok 1,5 szkl.), dodać łyżeczkę soli. Przykryć, dusić do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
4. Przygotować sos; pieczarki umyć , pokroić w plastry, udusić na maśle, posolić do smaku, dodać zmielony pieprz. W szklankę wlać śmietankę, dodać mąkę, roztrzepać tak, aby nie było grudek, wlać na duszące się pieczarki, mieszać, aż sos zgęstnieje, dusić jeszcze ok. 2 min.
5. Danie podawać na gorąco, polane sosem, można z ryżem lub chlebem. Proponuję posypać natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?