MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zachowujmy nasze kulinarne zwyczaje

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Lubicie gotować tradycyjne dania? W waszych rodzinach są receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie? Ten konkurs jest dla was!

Na wielkanocnym stole zabraknąć nie może tradycyjnych dań: białej kiełbasy żurku, bab i mazurków. Ale nasza kulinarna tradycja to nie tylko dania świąteczne - to też potrawy bardzie zwyczajne, codzienne.

Ocalić od zapomnienia
Niestety, dziś gdy czasu mamy coraz mniej za to coraz częściej korzystamy z „gotowców”, albo czerpiemy z innych kuchni, niektóre z tych naszych tradycyjnych dań odchodzą w zapomnienie. Konkurs Kulinarny „Tradycja na talerzu”, który Powiat Koszaliński organizuje pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głosu Koszalińskiego, ma właśnie ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury. Jeśli macie w swoim kulinarnym repertuarze dania przekazywane z pokolenia na pokolenie, albo wasze własne interpretacje tradycyjnych potraw, to koniecznie weźcie udział w tej ciekawej inicjatywie. Może podczas świątecznych spotkań z rodziną przypomnicie sobie o zapomnianych smakach swojego dzieciństwa i odszukacie stare przepisy?

**

Zgłoś się już dziś!

**

Zasady
Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego. Wzór formularza zgłoszeniowego dostępny jest na stronie: www.powiat.koszalin.pl Tam też znajdziecie Państwo szczegółowy regulamin.
Konkurs jest adresowany do mieszkańców powiatu koszalińskiego.
Do konkursu można zgłosić dwa rodzaje potrawy: zupę, oraz danie główne. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę. Niezbędnym elementem zgłoszenia jest opis historii zgłaszanej potrawy (skąd wziął się przepis, pokolenia które z niego korzystały/korzystają oraz jaki region reprezentuje przepis, czy potrawa wiąże się z jakąś szczególną okazją, świętem).
Wypełniony formularz zgłoszeniowy należy przesłać do dnia 12 maja za pośrednictwem e-mail na adres: [email protected] (skan podpisanego własnoręcznie formularza)
Można też przepis i zgłoszeni przesłać listownie na adres: Starostwo Powiatowe w Koszalinie, ul. Racławicka 13, 75-620 Koszalin, albo złożyć osobiście w biurze promocji gmin lub starostwa.
Oddajemy państwo jeszcze jedną możliwość - możecie skorzystać z serwisu

gk24.pl

Gotowanie na żywo
Wysłanie przepisu na tradycyjne danie to etap pierwszy konkursu „Tradycja na talerzu”. Komisja konkursowa spośród nadesłanych przepisów wybierze najciekawsze, a ich autorów zaprosi na finał do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Boninie 2 czerwca.
Podczas finału 12 ekip (dania mogą przygotowywać zespoły - na przykład małżeństwa, rodzice z dziećmi, czy rodzeństwo, w rywalizacji mogą tez udział brać pojedynczy kucharze-amatorzy) na żywo, przed komisja konkursową i publicznością przygotuje swoje dania. A komisja wybierze zwycięzców. Podczas finału prócz gotowania na uczestników oraz publiczość czekać będzie sporo innych atrakcji.

Nagrody
W konkursie udział wziąć warto z wielu powodów - jednym z nich są cenne nagrody, które przydadzą się w każdej kuchni. Elementem nagrody będzie też wyjątkowa pamiątka - publikacja nagrodzonych przepisów na łamach Głosu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!