Proces kiszenia to sposób konserwacji jedzenia. Opiera się on na fermentacji mlekowej, którą przeprowadzają bakterie mlekowe. Podczas prawidłowego kiszenia cukry proste, znajdujące się w komórkach roślinnych jedzenia, rozkładają się na kwas mlekowy. Hamuje to również proces gnicia.
Co najlepiej kisić?
Do kiszenia najlepiej nadają się owoce i warzywa, które mają dużą zawartością cukru i wody. Dobrym pomysłem są kiszone buraki, pomidory, marchew, kalafior, cukinia oraz cytryny, pomarańcze, śliwki, truskawki czy rabarbar. Ukisić można wszystkie owoce i warzywa, trzeba jednak mieć na uwadze powstający smak, czy trafi on w nasze gusta.
Zobacz, co się dzieje z organizmem, gdy jesz kiszone ogórki i wiele innych warzyw- lista poniżej.
Gałązka-Sobotka: kładziemy pacjentów w szpitalu bez uzasadnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?