MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie jest znaczenie żelaza dla organizmu. Te produkty mają go najwięcej. Niedobór żelaza, przyczyny i objawy 25.05.2022

Michał Borkowski
Michał Borkowski
Podroby, a zwłaszcza wątroba.Wątróbka gęsia dystansuje wieprzową, a ta wołową i z kurczaka. Wszystkie podroby – a więc także serca czy nerki – są bardzo bogatym źródłem żelaza, jednak oprócz niego zawierają dużo miedzi, selenu, witamin z grupy B i witaminę A.
Podroby, a zwłaszcza wątroba.Wątróbka gęsia dystansuje wieprzową, a ta wołową i z kurczaka. Wszystkie podroby – a więc także serca czy nerki – są bardzo bogatym źródłem żelaza, jednak oprócz niego zawierają dużo miedzi, selenu, witamin z grupy B i witaminę A. archiwum
Produkty najbogatsze w żelazo. Sprawdź produkty zwierzęce i roślinne zawierające najwięcej cennego żelaza. Jesz często produkty zawierające żelazo? Zobacz, w jakich mięsnych i roślinnych produktach jest najwięcej żelaza. To arcyważny składnik mineralny. Dieta zawierająca żelazo wspomaga skład hemoglobiny, niezbędnej do transportu tlenu przez krew. Występuje też w mięśniach i szpiku kostnym.

Zapotrzebowanie na żelazo to 1 mg/dobę u mężczyzn, 2 mg u kobiet, a podczas ciąży i karmienia 3 mg (żelazo jest trudno przyswajalne – organizm wchłania tylko 10 proc., a resztę wydala, więc żeby przyswoić wskazane wielkości, trzeba spożyć 10-30 mg). Niedobór żelaza może powodować anemię (niedokrwistość) – zwłaszcza u kobiet miesiączkujących; ponadto szybsze męczenie się, osłabienie, apatię, bladość, zajady, zmiany w paznokciach i włosach, zaburzenie rytmu serca, siniaki i krwawienie z nosa.

Wiele osób to lekceważy. Sprawdź, które produkty dostarczą ci dostateczną ilość żelaza. Ale pamiętaj, że:

  • wchłanianie żelaza jest większe w obecności witaminy C, zaś herbata zmniejsza jego przyswajanie, dlatego nie łącz jej w jednym posiłku z produktami bogatymi w żelazo;
  • nie popijaj też produktów z żelazem napojami z dużą ilością fosforu, np. colą;
  • żelazo z produktów mięsnych i jaj ma postać hemową i jest lepiej przyswajane niż mające formę niehemową żelazo z produktów roślinnych;
  • zbyt długa obróbka termiczna może powodować straty żelaza.

Zobacz, co jeść, by najlepiej uzupełnić żelazo w organizmie.

Oto lista produktów spożywczych zawierających najwięcej żelaza – sprawdź, czy były ci wiadome.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera