Zapotrzebowanie na żelazo to 1 mg/dobę u mężczyzn, 2 mg u kobiet, a podczas ciąży i karmienia 3 mg (żelazo jest trudno przyswajalne – organizm wchłania tylko 10 proc., a resztę wydala, więc żeby przyswoić wskazane wielkości, trzeba spożyć 10-30 mg). Niedobór żelaza może powodować anemię (niedokrwistość) – zwłaszcza u kobiet miesiączkujących; ponadto szybsze męczenie się, osłabienie, apatię, bladość, zajady, zmiany w paznokciach i włosach, zaburzenie rytmu serca, siniaki i krwawienie z nosa.
Wiele osób to lekceważy. Sprawdź, które produkty dostarczą ci dostateczną ilość żelaza. Ale pamiętaj, że:
- wchłanianie żelaza jest większe w obecności witaminy C, zaś herbata zmniejsza jego przyswajanie, dlatego nie łącz jej w jednym posiłku z produktami bogatymi w żelazo;
- nie popijaj też produktów z żelazem napojami z dużą ilością fosforu, np. colą;
- żelazo z produktów mięsnych i jaj ma postać hemową i jest lepiej przyswajane niż mające formę niehemową żelazo z produktów roślinnych;
- zbyt długa obróbka termiczna może powodować straty żelaza.
Zobacz, co jeść, by najlepiej uzupełnić żelazo w organizmie.
Oto lista produktów spożywczych zawierających najwięcej żelaza – sprawdź, czy były ci wiadome.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?