Ciasto na naleśniki ze szpinakiem:
6 szklanek mleka
6 szklanek mąki
2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
sól lub cukier
olej
woda mineralna gazowana
Wykonanie:
Połączyć mleko z mąką, tak, żeby nie pozostały grudki. Dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać bądź zmiksować. Dodać do smaku soli (dla wielbicieli słodkiego ciasta zamiennie można zastosować cukier). Ubić białko i dodać do ciasta. Na koniec dolać odrobinę gazowanej wody.
Patelnię dobrze nagrzać, nalać kroplę oleju i rozprowadzić po całości. Następnie rozlać po całej powierzchni patelni ciasto. Z zasady pierwszy placek nie wychodzi. Nie zrażając się tym faktem, w taki sam sposób smażyć kolejne. Usmażone naleśniki, odkładać na duży talerz.
Nadzienie szpinakowe:
Składniki:
50 dag mrożonego szpinaku
25 dag sera białego
2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
1 łyżka stołowa masła + więcej masła do nasmarowania naczynia
3 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić. Masło stopić w garnku, ucierać z żółtkami. Dodawać powoli mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać szpinak, a później biały ser. Dodać czosnek. Mieszać do momentu aż zawrze. Ubić białka z jajek i dodać do całości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Włożyć całość w naczyniu żaroodpornym na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. W tym czasie nasmarować masłem kolejne naczynie żaroodporne. Smarować nadzieniem naleśniki i poukładać je w naczyniu. Zapiekać wszystko ok. 20-30 minut w piekarniku.
Dla smaku można polać całość niewielką ilością pomidorów z puszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?