Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkt z Witkowa. Wyroby rodzimej hodowli

(pit)
Spółdzielcza Agrofirma z Witkowa zgłosiła do naszego konkursu drób "Od pola do stołu". To kolejny z produktów, który firma prezentuje w plebiscycie Głosu.

- Kurczaki oferowane w naszych sklepach pochodzą wyłącznie z własnego chowu - podkreśla Andrzej Wołoszkiewicz ze Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo. Nasz rozmówca zwraca uwagę, że mięso drobiowe od wielu lat zajmuje szczególne miejsce w naszym jadłospisie.

W drobiu znajdziemy duże ilości białka oraz cennych witamin z grupy B. Kurczak bez skóry zawiera tylko ok. 5 proc. tłuszczu. Zaleca się go osobom na diecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej i przeprowadzającym kuracje odchudzające. Ten gatunek mięsa zalecany jest w diecie niemowląt, dzieci, rekonwalescentów oraz osób starszych.

- Aby na naszym stole znalazło się mięso najwyższej jakości, przed zakupem drobiu warto dokładnie sprawdzić jego pochodzenie - podkreśla Andrzej Wołoszkiewicz.

- Nasza nowoczesna linia ubojowa drobiu taką jakość mięsa gwarantuje. Kurczaki są tu karmione wyłącznie naturalnymi paszami wytwarzanymi w oparciu o zboża z upraw spółdzielni. Tuszki chłodzone są powietrzem, co przedłuża ich przydatność do spożycia, podkreśla walory smakowe oraz nie powoduje ubytków przy ich przechowywaniu.

W sklepach Agrofirmy Witkowo warto też zwrócić uwagę na wędliny drobiowe.
- Ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie - zapewnia Wołoszkiewicz. - Wędzonki, kiełbasy kanapkowe, kiełbasy cienkie, wyroby garmażeryjne, pasztety wytwarzane są z mięsa drobiowego. Doprawione naturalnymi przyprawami m.in. czosnkiem, majerankiem i pieprzem.

- Co zrobić, gdy każda kiełbaska wygląda apetycznie i nie wiemy, co wybrać? - pyta retorycznie. - Spróbować każdej po pętku lub po kilka plasterków. Prawdziwa frajda to pierś w galarecie oraz galantyna drobiowa - z udek kurczaka. Wśród wędzonych wyrobów: kurczaka, ćwiartek, piersi, podudzia rarytasem są skrzydełka wędzone.

Drobiową ofertę uzupełniają jaja. Nioski karmione są paszami z własnych upraw. Producent zapewnia, że są bogate w białka, witaminy, fosfor, wapń itd.

Spółdzielnia istnieje od 1950 roku. Od roku 1958 prezesem jest Marian Ilnicki. Spółdzielnia ma szefa i ludzi, którzy potrafili w każdym otoczeniu działać, wypracowywać zyski, inwestować. Ponad 60 lat temu zaczęli zagospodarowywać ugory, zamieniać je w pola uprawne. Dzisiaj Agrofirma jest największym polskim gospodarstwem spółdzielczym, jednym z największych producentów żywności w kraju. Dysponuje prawie 13 tysiącami hektarów.

Na polski rynek dziennie dostarcza 25 tys. kg mięsa drobiowego, 9,5 tys. kg wieprzowiny, 1,5 tys. kg wołowiny, 16 tys. kg wędlin, 116 tys. jaj i prawie 60 tys. litrów mleka. Posiada także dorodne sady śliw, jabłoni, wiśni, grusz, czereśni. Wyroby mięsne z Witkowa to klasa sama w sobie. Jakość, smak, własne receptury - to wszystko sprowadza się do bardzo dobrej marki.

Spółdzielcy Agrofirmy mają kontrolę na każdym etapie produkcji. Od początku do końca są niezależni. Wiele tysięcy hektarów obsiewają roślinami paszowymi. Przetwarzają je we własnej mieszalni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!