Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pracownia lodów: Lody warte kolejki

ab
Koszalińska Pracownia Lodów sprawiła, że koszalinianie zaczęli się ustawiać w kolejki.

Elżbieta Kania, współzałożycielka Pracowni, wyznaje filozofię slow food. Dostarczanie ludziom zdrowej, ekologicznej żywności to jej zawód (prowadzi sieć sklepów ze zdrową żywnością). Zakładając rok temu Pracownię spełniła jedno ze swoich zawodowych marzeń - otworzyła w Koszalinie Pracownię Lodów.

- Chciałam coś produkować. Od podstaw. Zgodnie ze swoim podejściem do jedzenia. Domowe lody robiłam od dawna - opowiada. - Postanowiłam otworzyć lodziarnię, ale inną niż wszystkie. Taką, w której lody powstają z podstawowych składników, w której nie używa się proszków i zagęstników, a produkty są starannie wybrane.

Głosuj na najpopularniejsze lokale gastronomiczne w regionie

Na pytanie o sekret prawdziwych lodów odpowiada: - To mleko, 30 - procentowa śmietanka, żółtka i cukier. Dobre składniki odpowiadają za dobry - i przy okazji - zdrowy smak. Sami korzystamy z receptury, która ma ponad 30 lat. Reszta to kwestia... smaku.

A smaki Pracownia ma niezwykłe - prócz klasycznych takich jak śmietanka, czekolada, czy truskawka, pojawiają się lodowe wynalazki.
Codziennie na "lodożerców“ czeka kilka smaków, zawsze jakieś sorbety, często z sezonowych owoców - rabarbaru, porzeczek, gruszek. Czasem owocom towarzyszą nietypowe dodatki, takie jak na przykład zioła. Prócz tego koniecznie lody na bazie mleka i śmietanki z dodatkami. Na liście tych ulubionych przez klientów są lody z solonym karmelem, ciasteczkami Oreo, orzechowe i wiele innych.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!