Niektóre receptury wymagają, by ciasto zrobić wcześniej i pozwolić mu dojrzeć. Ten przepis pozwala nam przyspieszyć cały proces. Ciasto się łatwo wyrabia, jest plastyczne, wystarczy odłożyć je do lodówki na kwadrans, dwa, ale spokojnie może w lodówce poczkeć i kilka dni.
Zacznijmy od składników:
- 550 g mąki pszennej — może być tortowa, wrocławska
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 – 40 g przyprawy do piernika
- możemy dodać łyżkę lub dwie dobrego kakao
- trochę pieprzu — moim zdaniem świeżo mielony pieprz "podkręca" smak pierniczków
Zaczynamy od pogrzania miodu i masła oraz przypraw i kakao.
W misce łączymy suche składniki. Dodajemy do nich letnią masę miodowo-maślaną i jajko. Wyrabiamy ciasto. Zaraz po wyrobieniu będzie dość miękkie, dlatego warto dać mu przez kwadrans, dwa odpocząć w lodówce.
Czas na zabawę. Ciasto wałkujemy lekko podsypując mąką, na grubość około 2 – 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wycinamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 5 - 6 blach pierniczków.
Pierniczki pieczemy w temperaturze około 180 stopni. Musimy mieć na nie oko — powinny się lekko zrumienić.
Gdy ostygną możemy je lukrować i zdobić.
Pierniczki w szczelnie zamkniętej puszce, albo słoju mogą leżeć miesiącami, dlatego tak idealnie nadają się na jadalne prezenty.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?