Macie ochotę na nietypowe, pieczone pierogi? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, uczestniczki kulinarnego show MasterChef, autorki popularnego bloga „Ostra na słodko”
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta [PRZEPIS]
Składniki na ciasto pierogowe
- ziemniaki – 250 g
- mąka – ok. 0,5 szklanki
- masło – 1 łyżka
- kasza manna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- małe jajko – 1 sztuka
- sól – do smaku
Składniki na farsz do pierogów
- kurczak (pierś) – ok. 200 g
- suszone pomidory – 80 g
- ser feta – 80 g
- sól, pieprz, papryka
Dodatkowo do posmarowanie pierogów
- małe żółtko – 1 sztuka
- śmietana – 1 łyżeczka
Wykonanie
Ciasto na pierogi:
Do ugotowanych wcześniej i ugniecionych ziemniaków dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na kwadraty (ok. 6 cm), każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
Farsz:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?