Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Politechnika Koszalińska z nowym kierunkiem studiów

Krzysztof Marczyk
Krzysztof Marczyk
Jak informują władze Politechniki Koszalińskiej, kierunek Jakość i bezpieczeństwo żywności będzie prowadzony na Wydziale Mechanicznym
Jak informują władze Politechniki Koszalińskiej, kierunek Jakość i bezpieczeństwo żywności będzie prowadzony na Wydziale Mechanicznym archiwum
Jakość i bezpieczeństwo żywności to nowy kierunek studiów, który znajdzie się w ofercie Politechniki Koszalińskiej. Zajęcia na nowym kierunku mają rozpocząć się w październiku tego roku.

To kierunek związany z szeroko pojętą organizacją, nadzorem produkcji i przechowywania żywności. Jego uruchomienie na największej uczelni w regionie zasygnalizowali sami pracodawcy.

- Takich kierunków brakuje i dobrze, że uczelnia poszerza swoją ofertę - powiedział nam Marcin Grzywacz z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Grzywacz z Sianowa. - Normy prawne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności są coraz ostrzejsze. Trzeba za tym nadążać. Trzeba być przygotowanym merytorycznie i spełniać obowiązujące standardy. Takie wykształcenie jest też potrzebne, by sprostać audytom w firmach. Sam studia podyplomowe w tym zakresie skończyłem rok temu, bo po prostu taka była potrzeba. Absolwenci takiego kierunku praktycznie od razu zostaną wchłonięci przez rynek, bo w naszym regionie firm z branży spożywczej, głównie rybnej, nie brakuje. Sam u siebie oferuję praktyki i staże - dodał.

Branża spożywcza i gastronomiczna narzeka bowiem na brak fachowców posiadających specjalistyczne kompetencje umożliwiające pracę w laboratoriach analiz żywności oraz w zespołach zarządzających bezpieczeństwem i jakością żywności. Jakość i bezpieczeństwo żywności na Politechnice ma być odpowiedzią na to zapotrzebowanie.

Jak informują władze uczelni, kierunek Jakość i bezpieczeństwo żywności będzie prowadzony na Wydziale Mechanicznym. Studia odbywać się będą na I stopniu kształcenia, w trybach: stacjonarnym (7 semestrów) i niestacjonarnym (8 semestrów). - Kierunek będzie miał profil praktyczny, a więc połączy tradycyjną wiedzę zdobywaną podczas studiów z praktyką zawodową przygotowującą do podjęcia atrakcyjnej pracy. Przewidziano dwie specjalności: systemy bezpieczeństwa żywności oraz pracownia laboratoryjna bezpieczeństwa żywności - czytamy w komunikacie.

- Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Polska Komisja Akredytacyjna (PKA) oceniają wnioski na podstawie konkretnych wytycznych, m.in. zgodności danego kierunku z misją uczelni oraz zapotrzebowaniem społeczno-gospodarczym w regionie - przypomina dr hab. Danuta Zawadzka, profesor PK i rektor uczelni. - Ponadto analizowane jest doświadczenie osób przewidzianych do prowadzenia zajęć na danym kierunku, ich dorobek naukowy oraz zawodowy - dodaje. Politechnika Koszalińska bierze pod uwagę powyższe wytyczne już na etapie tworzenia nowego kierunku, w związku z czym przygotowane wnioski spełniają wszystkie warunki określone przez Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz PKA. Teraz uczelnia czeka na zgodę z ministerstwa na uruchomienie nowego kierunku. Decyzja ma być podjęta do czerwca tego roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera