Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najwyższa jakość

Piotr Jasina
Tysiące klientów kupują wyroby Agrofirmy Witkowo: mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, drobiowe
Tysiące klientów kupują wyroby Agrofirmy Witkowo: mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, drobiowe
Spółdzielcza Agrofirma Witkowo zgłosiła Witkowską Wołowinę Kulinarną. Producent zapewnia, iż Witkowska Wołowina jest najwyższej jakości

Każdy element mięsa Agrofirmy jest oznaczany, wiemy z jakiej rasy i sztuki pochodzi. Jest krucha, delikatna i soczysta, cieszy się dużą popularnością ze względu na walory smakowe, szybko smaży się i gotuje, a przy tym charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi przy stosunkowo niskiej wartości energetycznej.
Można ją kupić w witkowskiej sieci sklepów detalicznych, hurtowniach, a także dostępna jest dla prawdziwych smakoszy w warszawskich restauracjach.

Wołowina wraca na polskie stoły mimo, że dobrej jakości mięso jest o wiele droższe od wieprzowiny czy drobiu. Jest ceniona z powodu walorów smakowych i odżywczych.

W licznych programach telewizyjnych promujących dobre gotowanie oraz jeszcze liczniejszych stronach www traktujących o zdrowym i dobrym żywieniu, widzimy ogromny postęp w budowaniu świadomości konsumenta. Spółdzielcza Agrofirma Witkowo od ponad 65 lat gospodaruje na Pomorzu Zachodnim. Jest największym w kraju spółdzielczym gospodarstwem rolnym. Obecnie daje pracę ponad 1330 spółdzielcom, dysponuje areałem 12 665 ha ziemi. Posiada jednostki w Zachodniopomorskiem, Lubuskiem i Wielkopolskiem.
Dynamiczny rozwój spółdzielni, od niewielkiego zakładu gospodarującego w sposób tradycyjny do wielkiego, nowoczesnego przedsiębiorstwa dokonał się pod kierownictwem prezesa Mariana Ilnickiego, który od 57 lat zarządza firmą, realizując swoją wizję jej rozwoju.

Motto Agrofirmy: „Od pola do stołu” wyraża ukierunkowanie na produkcję w cyklu zamkniętym: plony ze swoich pól i łąk przeznacza na wyprodukowanie pasz, którymi skarmia zwierzęta we własnej hodowli, z nich zaś wytwarza we własnej przetwórni mięsnej produkty, które swoim transportem codziennie dostarcza do własnej sieci firmowych sklepów mięsnych i hurtowni. Każdego dnia tysiące klientów dokonują w nich zakupu szerokiej gamy: mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, drobiowego, wyrobów wędliniarskich oraz jaj.

Atutem jest nadzór nad każdym etapem produkcji.
Największą domeną firmy jest produkcja zwierzęca, a szczególnie hodowla bydła mięsnego. Agrofirma jest krajowym liderem w hodowli bydła czystych ras mięsnych, posiada ok. 4200 sztuk.
Rozwój tego kierunku nastąpił głównie od roku 1995 kiedy to za kredyt zakupione zostały stada mateczne. Obecnie spółdzielnia posiada 6 ras bydła mięsnego: red angus, hereford, charolaise, limousine, salers i simentaler.
Pionierami ras mięsnych w Witkowie są Red Angus i Salers.

Mięso rasy Red Angus (amerykańska) jest szczególnie poszukiwane przez restauratorów ze względu na wyśmienite walory smakowe.
Rasa Salers jest rasą francuską. Mięso ma niespotykany smak, szybko smaży się i gotuje. Inne rasy: Limousine jest rasą francuską, do Witkowa trafiła w 1996 r z Francji. Mięso charakteryzuje się wysokimi walorami kulinarnymi mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!