Firma została stworzona przez Jarosława Dadonia w 1989 roku, a dzisiaj prowadzona jest przez jego dzieci. Emilia Dadoń, współwłaścicielka Gospodarstwa: - Mój tata, który stworzył tę firmę od podstaw i umiejętnie z dużym sukcesem ją prowadził zostawił nam dobrze funkcjonujący zakład. Jego praca teraz procentuje. Gospodarstwo oparte jest na pracy i doświadczeniu bardzo zaangażowanych ludzi.
Dziś działalność gospodarstwa prowadzona jest w czterech ośrodkach pstrągowych. Centrum zarządzającym oraz logistycznym, operującym własną specjalistyczną flotą transportową pozostaje Sianów. Posiada doskonałą lokalizację przy głównej krajowej szosie. Znajduje się tu rozbudowana hodowla ze stawami towarowymi, a także baza magazynowa, chłodnie towarowe, przetwórnia, centrum sprzedaży hurtowej i detalicznej oraz specjalistyczna myjnia dla samochodów ciężarowych.
Dwa z ośrodków wchodzących w skład gospodarstwa rybackiego zajmują się produkcją materiału zarybieniowego, w tym narybku pstrąga tęczowego, alpejskiego (palii), źródlanego oraz ich krzyżówek. Na pozostałych ośrodkach prowadzony jest ich zrównoważony tucz.
- Każdy z gatunków przez nas hodowanych oferujemy całorocznie, również w formie wstępnie przetworzonej, w tym ryby patroszone, płaty, filety, dzwonka w ramach sprzedaży bezpośredniej oraz sprzedaży marginalnej i lokalnej. Posiadamy własną przetwórnię. Wchodzimy na rynek z nowymi propozycjami produktu. To jest nasz pomysł, nasz surowiec, nasz produkt. Mówię tutaj o przetworach z ryby surowej, o kawiorze z pstrąga - mówi pani Emilia. - Z roku na rok zwiększamy sprzedaż Salvelinusów co świadczy o przekonywaniu się klientów do innych ryb łososiowatych poza pstrągiem tęczowym. Pstrąg tęczowy zawdzięcza sukces rynkowy temu, że był stale dostępny. Jeżeli nowe gatunki będą dostępne w handlu przez cały rok, to stworzą sobie grono wiernych klientów.
Dla firmy priorytetem jest wysoka jakość. Na etapie chowu to głównie jakość wody i stosowanych pasz decyduje o jakości mięsa. - Poza tym szereg zasad ogólnie określonych jako Dobra Praktyka Produkcyjna, w czym mamy duże doświadczenie. Podczas przetwarzania kluczowe są szybkie schłodzenie surowca i odpowiednia temperatura jego przechowywania. Ostatecznie krótki czas dostarczenia do klienta zadecyduje o sukcesie całego procesu produkcji. Naszą firmę charakteryzuje duża elastyczność, łatwość dostosowania się do wymogów klienta i przede wszystkim własny świeży produkt przygotowywany na życzenie klienta - zdradza nasza rozmówczyni.
Firma systematycznie powiększa swój potencjał produkcyjny i jest obecnie jednym z liderów sprzedaży krajowej ryb słodkowodnych.
Nasze Dobre z Pomorza. Zobacz wszystkich kandydatów i zagłosuj!
Zobacz także:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?