Kilkudniowe obchody zorganizowano tu nie bez przyczyny. ZS nr 2, to szkoła, w której kształcą się również przyszli piekarze i cukiernicy. 17 października kto chciał mógł wziąć udział w warsztatach, odbywających się pod hasłem: "jak upiec zdrowy chleb?". Uczniowie własnoręcznie piekli chleby żytnie, orkiszowe, orkiszowe z żurawiną, razowe. z ciasta drożdżowego upiekli drożdżówki. Pokaz Chleba pomogli im przygotować piekarze z naszego regionu: Wierzbowscy z Kołobrzegu, Kantek z Gościna, Makarewicz z Rymania, Paczkowski i wspólnicy z Dobrzycy, Buczyk i Szostak z Gościna, Nizioł z Kołobrzegu oraz Piekarnia Bravo z Ustronia Morskiego.
Szkolni kucharze przygotowali kanapki do degustacji, pałaszowane ze smakiem przez nauczycieli i uczniów. Była też prezentacja multimedialna "Dobry chleb", promująca zdrowe pieczywo. Były też uczniowskie prezentacje właściwości pieczywa jako źródła białka, błonnika, witamin i wielu składników mineralnych. Wszyscy mogli poznać różne rodzaje mąk, recepturę zakwasu i w końcu ciasto.
To było wyjątkowo smakowite i pachnące święto. Koordynatorką wszystkich działań związanych z obchodami była nauczycielka Katarzyna Olszak.
Zobacz także Kołobrzeg: Festiwal Interfolk
Popularne na gk24:
- "Nauczyciel na medal" Klasy IV-VII [ZDJĘCIA KANDYDATÓW]
- Archiwalne zdjęcia Koszalina z lat 2000 - 2005 [FOTOSTORY]
- Wypadek: Śmiertelne potrącenie na torach w Koszalinie
- Postrzelona kobieta trafiła do szpitala w Kołobrzegu
- Wypadek na drodze nr 163. Jedna osoba ranna
Zachęcamy również do korzystania z prenumeraty cyfrowej Głosu Koszalińskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?