Składniki:
Łopatka wieprzowa,
4 łyżki oliwy z oliwek,
po jednej gałązce tymianku, rozmarynu i cząbru,
6 listków szałwi,
1 liść laurowy,
1 ząbek czosnku,
1 cebula,
1 duża marchewka,
1 seler naciowy,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Nadciąć dół łopatki aby ułatwić odcięcie w momencie podawania. Posiekać czosnek, zioła i liść laurowy i wymieszać je z oliwą. Mięso posolić i popieprzyć, natrzeć przygotowaną ziołową oliwą i zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia przed 12 godzin.
Po tym czasie obrać cebulę, marchew i seler. Wstawić mięso do piekarnika o temp. 210 stopni C. Po 20 minutach podlać marynatą i dodać warzywa. Piec jeszcze 55 minut, podlewając marynatą.
Mięso wyjąć z brytfanki., dolać 0,20 l wody i trzymać sos na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przelać przez sitko i doprawić do smaku. Podawać mięso ciepłe udekorowane ziołami a sos podać w sosjerce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?