Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto "Pisanka"

Karol Skiba
Karol Skiba
Tak przystrojone ciasto biszkoptowe przełożone kremem będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole. Przepis przesłała nam Lucyna Koszór z Charzyna.

Składniki na biszkopt:

8 jaj,
szklanka cukru,
10 łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier i mąkę z proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. przez 30 minut.

Składniki na krem:

pięć żółtek ,
dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
dwie łyżki mąki pszennej,
cukier waniliowy, ½ szklanki mleka,
szklanka cukru,
kostka margaryny

Wykonanie:
Ze składników ugotować budyń. Po ostudzeniu dodać do niego margarynę. Biszkopt wyciąć w kształcie jaja, przełożyć kremem i udekorować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!