Składniki:
12 dag mąki,
25 dag orzechów,
25 dag cukru,
12 dag masła,
3 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
andrut ,
do dekoracji:
3 białka,
9 dag cukru,
15dag orzechów.
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Orzechy zemleć, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i starannie wymieszać. Dno blachy przykryć andrutem, rozsmarować na nim ciasto orzechowe.
Z białek ubić sztywną pianę i wciąż ubijając wsypywać cukier. Wyłożyć pianę równa warstwą na ciasto, udekorować połówkami orzechów. Piec około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?