Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurek orzechowy

Redakcja
Przepis Anastazji Kamelskiej ze Sławna na pyszny mazurek orzechowy.

Składniki:

12 dag mąki,
25 dag orzechów,
25 dag cukru,
12 dag masła,
3 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
andrut ,

do dekoracji:
3 białka,
9 dag cukru,
15dag orzechów.

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Orzechy zemleć, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i starannie wymieszać. Dno blachy przykryć andrutem, rozsmarować na nim ciasto orzechowe.

Z białek ubić sztywną pianę i wciąż ubijając wsypywać cukier. Wyłożyć pianę równa warstwą na ciasto, udekorować połówkami orzechów. Piec około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!