Piątkowe warsztaty były ostatnimi i zostały zatytułowane „W babcinej kuchni w zagrodzie dziadka” i miały na celu przybliżenie dzieciom w jakich warunkach dorastali ich dziadkowie i pradziadkowie, czym się zajmowali i jakich używali narzędzi.
Przygotowana wystawa - sprzętów gospodarskich z minionej epoki - wywołała ogromne zaciekawienie. Żelazko na duszę, sierp czy drewniana maglownica, masielnica i wiele innych nieznanych dzieciom przyrządów budziły ogromne emocje.
- Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Dzieci, podzielone na grupy, przystąpiły do prac gospodarskich: ubijały śmietanę na masło, piekły podpłomyki, prały na tarze. Poznały proces przędzenia wełny. Cały cykl warsztatów był dla dzieci ciekawą lekcją przybliżającą tradycje i zwyczaje ludowe - powiedziała Anna Pianka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Węgorzewianki w Węgorzewie Koszalińskim.
Warsztaty mogły odbyć się dzięki pomocy finansowej dla Kół Gospodyń Wiejskich, otrzymanej z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wnioski przyjmowane są jeszcze do 30 września 2023 r. przez Biura Powiatowe ARIMR właściwe ze względu na siedzibę koła.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?