Jeśli jesteście na słodyczowym odwyku, ten tekst zostawcie w spokoju! Zamieszczamy bowiem kolejne przepisy Internautów, przysłane w odpowiedzi na naszą prośbę. Przypominamy też, że wciąż czekamy na Wasze sprawdzone receptury na pączki i faworki. Najciekawsze przepisy nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe.
Pączki z nadzieniem adwokatowym
- 600 g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 125 g masła
- 70 g drobnego cukru (ja używam cukru trzcinowego drobno mielonego)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- aromat waniliowy
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii lub ewentualnie pasta waniliowa
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 150 ml adwokata
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki, następnie cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy oraz ciepłe mleko mieszamy z roztopionym masłem. Wszystko wyrobić mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut, po czym przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 20 równych części i formować kulki, lekko spłaszczając. Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut. Olej rozgrzać do temperatury 180 st. C lub sprawdzić za pomocą kawałka ciasta, jeśli wypłynie na wierzch, można smażyć. Pączki smażyć po 2 - 3 minuty z każdej strony, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki napełnić kremem za pomocą szprycy z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i orzeszkami. Wykonanie kremu: Śmietanę zagotować, żółtka ubić z cukrem, dodać wanilię i mąkę kukurydzianą. Nie przerywając ubijania dodać cienkim strumieniem gorącą śmietanę. Mieszaninę ponownie przelać do garnka, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia, na koniec dodać adwokat i porządnie wymieszać. Aby zapobiec utworzenia się kożucha na kremie, należy dodać 1 łyżkę roztopionego masła lub wierzch kremu przykryć folią. Pączki można podać z samym kremem bez dodatku alkoholu, jeśli są przeznaczone dla dzieci.
Pączki z M&M'sami
- 1,5 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 17 dag margaryny
- 1/4 szklanka spirytusu
- ok. 500 ml mleka
- 7 żółtek
- pół łyżki soli
- 20 dag cukru
- cukierki M&M (kolorowe)
Drożdże, ok. 4 łyżki mąki i łyżkę cukru zamieszać. Podlać niewielką ilością ciepłego mleka. Zrobić z tego rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki i roztrzepane żółtka z cukrem. Wyrabiać ręką i podlewać mlekiem. Pod sam koniec dodać spirytus i roztopioną margarynę. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce ponownie. Po tym jak ciasto wyrośnie wykrawać pączki: najpierw rozwałkować na ok. 1 cm, położyć na kawałek cukierki a następnie przykryć druga połową ciasta. Wykrawać pączki szklanką. Smażyć na oleju. Po wyjęciu, odcedzić z oleju i osuszyć. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Oponki pieczone w piekarniku
- 3 szklanki maki tortowej
- 3 dag drożdży
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 80g masła
- szklanka mleka
- skorka otarta z cytryny lub pomarańczy
- szczypta soli
- papier do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel kolorowego barwnika spożywczego, może być sok z jagód
- kolorowa posypka
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoja objętość dodać : żółtka (1 białko pozostawić do posmarowania krążków, a drugie do lukru), pozostały cukier, skórkę otarta z cytryny i sól. Składniki wymieszać i dodać przesianą mąkę. Następnie dodać masło i wyrabiać ciasto przez ok. 5 min, aż będzie lśniące i sprężyste. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na 30-40 min . Gdy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na części. Z każdej rozwałkowujemy około 2 cm placek i wycinamy krążki z dziurkami. Na blasze układać wycięte krążki. Przykryć czysta ściereczką i odstawić jeszcze na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez ok. 15 min. Przygotować lukier, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Upieczone oponki maczać w lukrze, a następnie w kolorowej posypce i układać na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru swobodnie obciekł.
Bułeczki drożdżowe teściowej
- 1/4 kostki drożdży
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- mleko
- cukier/cukier waniliowy
- olej
W szklance letniego mleka robimy rozczyn z drożdży. Dodać wszystkie składniki do miski, zagniatać ciasto, w połowie dodać trochę oleju i rozczyn. Ugniatać do miękkiej masy i zostawić do wyrośnięcia na około 1h. Później wykrajać szklanka kółka i w środek nakładać nadzienie zwijać w kulkę. Możemy naładować je czekoladą bo takie najbardziej uwielbiam ale robię też z dżemem lub masą makową. Układać na blaszce obsypanej mąką piec w nagrzanym piekarniku do 180stopni aż będą rumiane.
Klasyczne pączki
- 10 deko drożdży,
- 6 żółtek,1 jajko całe,
- 350 ml mleka,
- 1 kg mąki,
- 15 deko cukru,
- cytryna,
- 50 ml rumu,
- szczypta soli,
- 10 deko margaryny.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru,15 deko mąki oraz 200 ml mleka. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce żeby wyrósł. Żółtka utrzyj z resztą cukru i jajkiem, dodaj do wyrośniętego rozczynu i zamieszaj. Wlej resztę mleka, wsyp pozostałą mąkę dodaj sok z cytryny, rum i szczyptę soli, wyrób ciasto. Margarynę roztop, schłódź i dodaj do ciasta, wymieszaj. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasta podziel na małe kawałki, nadziej marmoladą i zrób kulkę, pozostaw do wyrośnięcia. Pączki smaż na gorącym oleju, po czym posyp cukrem pudrem lub lukrem.
Amerykańskie doughnuts'y
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- cukier puder do przygotowania lukru (lub polewa czekoladowa)
- słodka posypka (opcjonalnie)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut (mikserem) lub kilkanaście (ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładajcie na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut). Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrować.
Pączki z miłością
- szklanki mąki (350 g) + szklanka uczucia
- 1/4 szklanki cukru (60 g)+ 2/4 szklanki miłości
- 20 g świeżych drożdży+ 40g radości
- 1/5 kostki Kasi (50 g)+ 1/2 kostki szczęścia
- 1/2 szklanki mleka+ 1/5 szklanki uśmiechu
- 2 jajka+ 2 osoby
- 1 łyżka spirytusu+ 1 łyżeczka szczęśliwej wody
- twarda marmolada+ zdjęcia osób szczęśliwych
- 1 litr oleju do smażenia+ 2 litry szczęścia w butelce
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Kasię rozpuść i przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże i rozpuszczoną Kasię. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera. Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło. Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę. Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły. A na końcu się delektujemy!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?