W skrócie
Paszteciki z pieczarkami to przekąska, którą można wzbogacić dodatkiem różnorodnych składników. W szczególności polecam dodać do nich starty ser. Może to być klasyczna gouda lub cheddar. Jednak świetnie sprawdzi się także rozkruszona feta lub pokrojona w kostkę mozzarella. Można także eksperymentować z przyprawami np.: dodaniu do farszu mielonego kminku lub suszonego tymianku. Zachęcam do wypróbowania chrupiących pasztecików z pieczarkami na święta.
Paszteciki z pieczarkami – przepis z ciastem francuskim
Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego (1 arkusz),
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula (o wadze 250 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- 40 g mascarpone,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- Opcjonalnie: 1 łyżka czarnuszki.
Czytaj także: Ekspresowe paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Poznaj przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę
Jak zrobić paszteciki z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam na plastry.
- Następnie cebulę obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Czosnek rozdrobniłam przez praskę.
- W patelni z grubym dnem wlałam olej rzepakowy i na rozgrzany tłuszcz wsypałam cebulę. Gdy się zezłociła, dodałam czosnek i pieczarki.
- Pieczarki smażyłam do momentu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Grzyby doprawiłam pieprzem, majerankiem i na końcu solą.
- Do pieczarek dodałam mascarpone i wymieszałam, aż powstanie rodzaj gęstego sosu. Farsz pieczarkowy odstawiłam do wystudzenia.
- Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozwinęłam i zostawiłam na 10 minut, aby zmiękło. Dzięki temu będzie się bardziej elastyczne podczas formowania pasztecików.
- Następnie ciasto francuskie pokroiłam na kwadraty i na środku położyłam farsz z pieczarek. Przeciwnym rogiem kwadratu zamknęłam pasztecik, tworząc trójkąt i nacięłam go z wierzchu nożem.
- W ten sposób przygotowałam 12 sztuk pasztecików.
- Jajko rozmieszałam z wodą w szklance przy pomocy widelca i rozsmarowałam silikonowym pędzelkiem z wierzchu pasztecików z pieczarkami.
- Wedle uznania paszteciki można posypać czarnuszką. Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza z funkcją termoobiegu przez 9 minut.
- Paszteciki z pieczarkami po upieczeniu należy odstawić do wystudzenia.
Gotowe paszteciki z pieczarkami świetnie smakują do gorącego barszczu czerwonego lub jako przystawka na sylwestra lub imprezę karnawałową.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?