Dom w Twoim stylu
    Sztuka układania sztućców

    Sztuka układania sztućców

    Marta Balcerowska

    Gazeta Współczesna

    Aktualizacja:

    Gazeta Współczesna

    Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy.

    Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. ©Congerdesign Pixabay.com

    Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy.

    Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. ©Congerdesign Pixabay.com

    Trudno wyobrazić sobie ważny, elegancki posiłek bez odpowiedniej oprawy. Precyzyjnie rozścielony obrus i odpowiednio dobrana porcelana to niejedyne elementy, o które należy zadbać zanim zasiądziemy do stołu. Muszą się na nim pojawić także szczycące się imponującą tradycją sztućce.

    Podstawy kulinarnego savoir-vivre’u


    Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy.
    Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce.

    Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo. Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić. Ciekawostką jest to, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.

    Nóż


    Noże znane były już w starożytności, jednak ich współczesny kształt o zaokrąglonym ostrzu powstał dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Wyróżnia się cztery główne kategorie noży. Krótki, szeroki, zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie tylko wielkością. Nowością w asortymencie sztućców jest natomiast nóż do ryby. Istnieje także specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów. Przygotowując stół na przyjęcie gości, trzeba więc dokładnie przemyśleć, jakie sztućce ułożyć.


    Przygotowując się do uroczystości, trzeba pamiętać, że właściwie ich ułożenie jest wyrazem obycia towarzyskiego i znajomości kultury spożywania posiłków. Warto zatem pamiętać o podstawowych zasadach, które temu towarzyszą.

    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Polecamy

      Nasze Dobre z Pomorza - przedstawiamy uczestników konkursu

      Nasze Dobre z Pomorza - przedstawiamy uczestników konkursu

      NAUCZYCIEL NA MEDAL - Głosuj na najlepszych!

      NAUCZYCIEL NA MEDAL - Głosuj na najlepszych!

      Jak mieć prąd przez 3 miesiące za darmo?

      Jak mieć prąd przez 3 miesiące za darmo?

      Hanna Śleszyńska wystąpi w Koszalinie

      Hanna Śleszyńska wystąpi w Koszalinie