Dom w Twoim stylu
    Jak zaparzyć idealną herbatę i w czym ją podać?

    Jak zaparzyć idealną herbatę i w czym ją podać?

    Katarzyna Dębek

    Gazeta Współczesna

    Gazeta Współczesna

    Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania.

    Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. ©happyearthboy Pixabay

    Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania.

    Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. ©happyearthboy Pixabay

    Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu.

    Jeśli nie masz czasu na dopełnienie wszystkich elementów rytuału parzenia herbaty, a nie chcesz zrezygnować z picia herbat liściastych, możesz rozważyć zakupienie kubka z zaparzaczem. W ofercie firm produkujących porcelanę dostępna jest cała gama funkcjonalnych kubków z zaparzaczem w różnych wzorach i kolorach.

    Zasada pierwsza


    Pierwsza zasada to odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem.

    Zasada druga


    Oprócz dobrej herbaty, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania tego aromatycznego napoju. Po pierwsze pamiętaj, że na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby poprawić jej jakość, możesz stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.
    Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. happyearthboy Pixabay


    Klucz sukcesu – sposób parzenia


    Zacznij od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę. Czarne i czerwone herbaty zawsze zalewaj wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95ºC. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85ºC. Czas parzenia to od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocna herbatę lubisz. Herbatę podawaj zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż 10 minut.

    Na koniec dodatki


    Z czym podawać herbatę? Cukier, miód, mleko, cytryna, imbir... Wystarczy odrobina fantazji, aby zwykła filiżanka herbaty miała niepowtarzalny smak.

    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Polecamy

      Nasze Dobre z Pomorza - przedstawiamy uczestników konkursu

      Nasze Dobre z Pomorza - przedstawiamy uczestników konkursu

      NAUCZYCIEL NA MEDAL - Głosuj na najlepszych!

      NAUCZYCIEL NA MEDAL - Głosuj na najlepszych!

      Jak mieć prąd przez 3 miesiące za darmo?

      Jak mieć prąd przez 3 miesiące za darmo?

      Hanna Śleszyńska wystąpi w Koszalinie

      Hanna Śleszyńska wystąpi w Koszalinie