Koszaliński oddział Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zorganizował wystawę o nazwie "Agroturystyka i promocja produktu regionalnego". Co można było na niej zobaczyć?
Elżbieta i Sławomir Kuczma z Gospodarstwa Ekologicznego "Zagon" promowało "Ogórki kołobrzeskie". Do ich kwaszenia wykorzystują wodę solankową, pozyskiwaną ze źródła, które odkryto w sió-dmym wieku. Specyficzne właściwości solanki sprawiają, że ogórki długo zachowują twardość. Surowiec do produkcji pozyskiwany jest z upraw ekologicznych, co w połączeniu z mikroelementami zawartymi w solance nadaje ogórkom unikalny smak, aromat i gwarantuje niepowtarzalność produktu.
Gospodarstwo agroturystyczne "Nowy Kraków" Bożeny Kożuchowskiej przygotowało smalec z dzika i chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami, chleb pszenny oraz domowe wypieki i owoce, a Krajowe Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Wyszeborzu - wypieki oraz lokalny chłodnik.
Jego członkinie oraz lokalny lider i pasjonat Zbigniew Trojanowski odkryli jeszcze jeden skarb tego miejsca - ziemniaka wyszoborskiego. Jest to stara lokalna odmiana wyhodowana po wojnie w Stacji Hodowlano - Badawczej w Wyszoborzu. Z czasem całkowicie zniknął z okolicznych pól, a wraz z nim przepadła cząstka miejscowego dziedzictwa.
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Boninie metodą in vitro odtworzył odmianę i wyhodował bulwy, które z laboratorium trafiły prosto "pod strzechy". Pierwszy zebrany plon ruszył w objazd po Polsce. Stowarzyszenie prezentowało ziemniaki na licznych wystawach. Na festyny i jarmarki członkinie przygotowywały placki, kluski, zapiekanki, a nawet ciasta, które łączył jeden wspólny mianownik - ziemniak wyszoborski.
"Skansen chleba" Ustronie Morskie prezentowało artykuły ekologiczne, żywność naturalną i pieczywo, a przede wszystkim prawdziwy chleb wypiekany według staropolskich receptur. Sercem skansenu jest 120-letni piec przeniesiony z miejscowości Ząbrowo gmina Gościno.
W tym piecu wypiekany jest chleb sarmacki, żytni bez drożdży, maślankowy oraz słonecznikowy z mąki grubego przemiału, często pieczony na liściach kapusty, rabarbaru. Przy dużych drewnianych ławach można usiąść i zamówić pajdę świeżo wypieczonego chleba ze specjalnym smalcem "Babci Jasi".
Katarzyna Szczykutowicz z "Wioski zdrowego życia" w Dąbrowie promuje lokalne wędliny, chleb ze smalcem, jagodzianki oraz pierogi, Anna i Stanisław Góra z "Pasieki przy lesie" - miody odmianowe i miody z pyłkiem, Zdzisław Wilk z "Siedliska Kopnica"- lokalne sery kozie oraz nalewki domowej roboty, Anna Pacak z Gospodarstwa agroturystycznego "Zielone Wzgórze Anny" - lokalną zupę orzechową; nalewki oraz syropy.
Oprócz tego Stowarzyszenie Agroturystyczne Ziemi Darłowskiej "Zagroda" oferowało wczasy nad morzem w gospodarstwach agroturystycznych. Gospodynie proponują wyżywienie, które robią z produktów wyhodowanych własnoręcznie w ekologicznych przydomowych ogródkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?