Wielkanoc: dawniej postnie, dziś smakowicie [wideo]
Kiedyś nie widywano na talerzach ani mięsa, ani innych rarytasów. Żywiono się głównie śledziami solonymi z beczki.
Staropolskie przepisy na wielkanocnym stole
Z prof. Jarosławem Dumanowskim, o tradycyjnych wielkanocnych smakach, rozmawia Aleksandra Chacińska.
Wielkanoc z tradycyjnymi smakami
Ukłon w stronę tradycji i garść nowinek - tak było na wiejskich, świątecznych, kiermaszach.
Na świątecznym stole: jakie ziemniaki do naszych dań
Jedne odmiany będą najlepsze do sałatek, inne na kluski, purée, do pieczenia. Wiadomo nawet, z których wyjdą kruche, jędrne, aromatyczne frytki, jakie wszyscy...
Gotuj z gk24.pl. Internetowa wielkanocna książka kucharska
Wielkanoc to święto jajka. Oczywiście można pójść na kulinarną łatwiznę, stawiając na stole jajka ugotowane na twardo. Można też zajrzeć do naszego świątecznego...
Internetowa kuchnia wielkanocna gk24.pl. Tutaj znajdziesz przepisy na ciasta, mięsa i potrawy z jajek!
Przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą, a nie ma pomysłów na ciekawe i smaczne potrawy na świąteczny stół? Zapraszamy do czytania naszej internetowej...
Kotlety schabowe z borutą
Kotlety schabowe w najprostszej postaci z panierką zna każdy. Warto jednak może sięgnąć po bardziej skomplikowaną, a zarazem smaczną wersję schabu z nadzieniem...
Biały barszcz wielkanocny
Przepis Jadwigi Wyszczelskiej z Kalisza Pomorskiego: - Ciekawostką jest to, że do tego barszczu daje się ze święconki wędlinę, chleb, jajko, bułkę słodką...
Ciasto "Pisanka"
Tak przystrojone ciasto biszkoptowe przełożone kremem będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole. Przepis przesłała nam Lucyna Koszór z Charzyna.
Świąteczna babka cytrynowa
Święta wielkanocne bez prawdziwej babki się nie liczą. Warto więc takie ciasto przygotować. Podajemy przepis Barbary Lipińskiej ze Świdwina na świąteczną babkę...
Ptysie z pastą z pstrąga
Tak pięknie przystrojona potrawa wielkanocna robi wrażenie! Jak ją zrobić? Zapraszamy do zajrzenia do przepisu Alicji Wójtowicz z Charzyna. Potrzebne będą m.in....
Ciasto “Metrowiec"
Do przygotowania takiego metrowca wystarczą podstawowe produkty, które w swojej kuchni bez problemu znajdzie każda gospodyni domowa. Wystarczy mieć m.in. mąkę,...
Łopatka wieprzowa w ziołach prowansalskich
Przepis Anastazji Kamelskiej ze Sławna
Jaja nadziewane tuńczykiem w zielonym sosie
Przepis na jajka nadziewane tuńczykiem otrzymaliśmy od Jadwigi Miśkiewicz z Kalisza Pomorskiego. Do tej potrawy potrzebne będą także majonez, natka pietruszki,...
Słodkie bułeczki
Własnoręcznie wykonane słodkie bułeczki na wielkanocnym stole to świetny dodatek do świątecznych potraw. Przepis Agnieszki Puchowskiej z Koszalina.
Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie
Przedstawiamy przepis na pyszny jabłecznik z bitą śmietaną, który przekazała nam Iwona Sałankiewicz z Dąbek.
Krokiety z farszem jajecznym
A może na święta wielkanocne warto zrobić krokiety? Oczywiście z farszem jajecznym! Przedstawiamy przepis Anastazji Kamelskiej ze Sławna.
Jajka po szkocku
A może tak sięgnąć po coś nieco nietypowego na święta wielkanocne? Przedstawiamy przepis na jajka po szkocku z mięsem mielonym, parmezanem i ziołami...
Mazurek orzechowy
Przepis Anastazji Kamelskiej ze Sławna na pyszny mazurek orzechowy.
Pieczeń wołowa nadziewana chrzanem
Pieczeń wołowa z nadzieniem chrzanowym to świetna potrawa na wielkanocny stół. Podajemy przepis Katarzyny Kobus z Koszalina.
Babeczki z sałatką i jajkiem
Żeby zrobić takie babeczki, poza jajkiem potrzebny będzie jeszcze m.in. szynka, łosoś, majonez i śmietana. Przepis Anastazji Kamelskiej ze Sławna.
Pasztet drobiowy w bekonie
A może warto zastanowić się nad przygotowaniem na wielkanocny stół pasztetu z prawdziwego zdarzenia? Przepis na pasztet drobiowy w bekonie przesłała nam Dorota...