Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prześlij przepis na potrawę z ziemniaków i wygraj nagrody!

Joanna Boroń
Zasady w udziału w naszej kulinarnej zabawie są proste - do 4 września czekamy na receptury Waszych popisowych dań, w których ziemniak gra główną rolę
Zasady w udziału w naszej kulinarnej zabawie są proste - do 4 września czekamy na receptury Waszych popisowych dań, w których ziemniak gra główną rolę Fotolia
Ogłaszamy ziemniaczany konkurs kulinarny, w którym wygrać można zapas różnych odmian ziemniaków, oraz nagrody niespodzianki.
Prześlij przepis na potrawę z ziemniaków i wygraj nagrody!

Razem z firmą Europlant, która jest partnerem pierwszej edycji plebiscytu, w którym wybieramy najbardziej aktywne Koła Gospodyń Wiejskich w naszym regionie, ogłaszamy ziemniaczany konkurs kulinarny, w którym wygrać można zapas różnych odmian ziemniaków, z pól Europlantu oraz nagrody niespodzianki.

Zasady w udziału w naszej kulinarnej zabawie są proste - do 4 września czekamy na receptury Waszych popisowych dań, w których ziemniak gra główną rolę. Mogą to być sprawdzono domowe przepisy na pierogi, kluski, ziemniaczane babki, oraz zakasujące sposoby na wykorzystanie ziemniakach - na przykład w... deserach.

Przewidzieliśmy dwie kategorie: w jednej czekamy na przepisy od kół gospodyń wiejskich, w drugiej od osób indywidualnych. Jak zgłosić przepis? To bardzo proste! Wystarczy wysłać maila z recepturą (składniki, sposób przygotowania i podania) oraz danymi autora (lub nazwą koła) do 4 września na adres: [email protected]. W tytule maila należy wpisać: "Dania z ziemniaka". Można też przepisy wysłać tradycyjnym listem na adres Głos Koszaliński, ul. Mickiewicza 24, 75-004 Koszalin, z dopiskiem "Dania z ziemniaka". Konkursowa komisja w każdej kategorii nagrodzi pięć przepisów. W kategorii kół do wygrania jest zapas 450 kilogramów ziemniaków różnych kulinarnych typów, bo typ ma znaczenie.

Zwykle kupujemy po prostu ziemniaki, zresztą w wielu sklepach i warzywniakach sprzedawca nie informuje o tym jakim gatunkiem ziemniaków handluje (a w Polsce tych gatunków mamy ponad 120!). Często sam nie wie, że ziemniaki różnych gatunków mają różne kulinarne przeznaczenie.

Ile razy nie wyszły Wam knedle, albo ruskie, bo ziemniaki były zbyt wodniste? Ile razy w Waszym pure były grudki, choć ziemniak był dobrze ugotowany? Dlaczego, choć zawsze placki ziemniaczane robicie według tej samej receptury, czasem wychodzą cudownie chrupiące a innym razem nie? W większości takich małych kulinarnych katastrof winny jest ziemniak - a raczej nieodpowiednio dobrany do potrawy typ kartofla, czy - jak mówią poznaniacy - pyry.

Ze względu na kuchenne zastosowanie wyróżnić możemy trzy typy ziemniaków. Ziemniaki sałatkowe (typ A) nie rozsypują się podczas gotowania, zawierają mniej skrobi i mają cienką skórkę. Nadają się do różnego rodzaju sałatek i zapiekanek.

Ziemniaki uniwersalne (typ B) po ugotowaniu zachowują kształt, nie rozpadają się. Doskonałe na frytki, zapiekanki i do gotowania oraz jako dodatek do potraw z sosami. Ziemniaki tego typu są przede wszystkim idealne ugotowane jako dodatek do obiadu.

Ziemniaki mączyste (typ C) zawierają wyjątkowo dużo skrobi, mają kruchy, rozpadający się podczas gotowania, miąższ. Idealne są do ciast, placków, pure i do pieczenia w folii aluminiowej. Przy innych metodach pieczenia łatwo wysychają i rozpadają się.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!