Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepiej w Szczecinku gotują mieszkańcy Okonka [wideo]

Rajmund Wełnic
W pracowni ZS nr 2 było gwarnie, ale i twórczo.
W pracowni ZS nr 2 było gwarnie, ale i twórczo. Rajmund Wełnic
Najlepszymi kuchmistrzami grody Warcisława zostali… gimnazjaliści z Okonka.

Konkurs kulinarny o tytuł najlepszego Kuchmistrza Grodu Warcisława, organizowany przez Zespół Szkół nr 2 im. księcia Warcisława IV w Szczecinku, ma krótką tradycję (to druga edycja), ale już sporą renomę. Biorą w nim udział uczniowie gimnazjów z zacięciem do kucharzenia.

Przed rokiem zwyciężyło Gimnazjum nr 2 w Szczecinku, tym razem górą był goście z pobliskiego - ale jednak leżącego w Wielkopolsce - Okonka. Szczecinek w ogóle okazał się gościnny, bo druga lokata przypadła Gimnazjum w Wierzchowie, dopiero na trzecim była gimnazjalna "jedynka". W sumie w zabawie wzięło udział osiem szkół.

Oczywiście zmagania odbywały się w pracowniach gastronomicznych szkoły, które na kilka godzin opanowała młodzież. I - jak przystało na poważny konkurs - miel poważne zadania. Na początek musieli zmierzyć z przystawkami (ciekawostka, z użyciem buraków).

Potem każdy przygotowywał danie główne, a dzieło wieńczył deser. Wszyscy mieli do dyspozycji takie same produkty, ale musieli się wykazać twórczą inwencją. Były i grzanki z sałatką, potrawy zabarwione sokiem z buraków, jaja w koszulkach, czy gulasz z sosem czekoladowym i soczewicą. - Poziom w tym roku był wyrównany, decydowały niuanse - mówi Mikołaj Juskowiak z Gimnazjum nr 2, triumfator ubiegłorocznego konkursu.

Moda na gotowanie zatacza coraz szersze kręgi. Świadczy o tym chociażby powodzenie takich programów telewizyjnych jak "Kuchenne rewolucje", "Master chief", czy "Ugotowani", gdzie - nomen omen - od kuchni możemy podglądać nie tylko przygotowywanie potraw przez zawodowców i amatorów. Z popularności kuchennej profesji korzysta także szczecinecki ZS nr 2, który "od zawsze" kształci kucharzy, piekarzy, ciastkarzy. - Cieszy nas zainteresowanie nauką w naszej szkole i to, że młodzież, kandydaci do nauki w zawodach gastronomicznych, prezentuje już teraz całkiem wysoki poziom - ocenia Łukasz Szymański, nauczyciel zawodu.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!