Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Społem PSS w Słupsku: Najstarsza pizza w Polsce

Dorota Aleksandrowicz [email protected]
Pizza Społem PSS do dziś dostępna jest w dwóch smakach – z farszem z pieczarkami lub z kiełbasą.
Pizza Społem PSS do dziś dostępna jest w dwóch smakach – z farszem z pieczarkami lub z kiełbasą. Łukasz Capar
Społem PSS to najstarsze przedsiębiorstwo w Słupsku, które jest pionierem wielu cennych inicjatyw społecznych, m.in. pierwszych piekarni, barów, czy pizzerii.

Pizzeria przy barze mlecznym "Poranek" Społem PSS przy ul. Wojska Polskiego 46 w Słupsku działa od blisko 40 lat i wciąż cieszy się dużym powodzeniem wśród lokalnych konsumentów i turystów. To prawdziwy fenomen, zważywszy na fakt, że lokal zawdzięcza swoją siłę, nie reklamom, ale ludziom, którzy przychodzą na smaczny placek całymi pokoleniami. Pizza, która przypadła do gustu babciom, czy mamom, smakuje także najmłodszym. Społem PSS produkuje dziennie około 400 pizz, a w sezonie nawet 600. Niewiele pizzerii może pochwalić się taką sprzedażą, tym bardziej, że pizzeria przy barze "Poranek" nie prowadzi dowozu na telefon, a jej wystrój pozostaje niezmienny od 40 lat. Zapach i smak z dzieciństwa tak kusi klientów, że pizzeria wciąż bardzo dobrze odnajduje się na rynku i jest na nią zapotrzebowanie.

Skąd taki popyt? Pizza Społem PSS różni się od innych. Sekretna receptura pizzy, która tak bardzo przypadła do gustu słupszczanom i turystom pozostaje niezmienna od początku działalności pizzerii. I w tym tkwi jej siła.

Powstanie najstarszej pizzy w Polsce zawdzięczamy Tadeuszowi Szołdrze, który w latach siedemdziesiątych był szefem Zakładu Kompleksowych Wdrożeń. Podczas prezentacji "Karczmy Słupskiej" na międzynarodowych targach w Mediolanie zasmakował włoskiego specjału. Po powrocie do kraju postanowił wprowadzić nową produkcję w barze "Poranek". Zdecydował o otwarciu pizzerii i wyrabianiu smacznego placka. Do spełnienia marzeń potrzebny był jednak specjalny piec, który bez zmian pozostał do dzisiejszego dnia. Jego szamotowe wypełnienie ma wpływ na jakość wypieku i niepowtarzalny smak.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!