Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze dobre 2014: Superpieczywo z superpiekarni

Irena Boguszewska irena.boguszewska@mediaregionalne. pl
Bajgiel cieszy się nie tylko uznaniem klientów
Bajgiel cieszy się nie tylko uznaniem klientów Radosław Brzostek
Bajgiel oznacza dosłownie koło obwarzone, czyli obgotowane. Od niego wzięła nazwę największa i najnowocześniejsza piekarnia na Pomorzu Środkowym, która znajduje się w Będzinie.

Wiesław Reichert i Jan Wodecki założyli piekarnię w 1990 roku. Kupili budynek gospodarczy, w którym po remoncie wygospodarowali pomieszczenie o powierzchni niespełna 50 m kwadratowych i tam rozpoczęli produkcję. Mieli do dyspozycji piec gazowy własnej konstrukcji do warzenia bajgli. Przy wyłącznie własnym nakładzie pracy produkowali 200 - 300 wiązek dziennie. Sprzedawali je w sklepach Koszalinie i okolicy. Rozwijali działalność. Dotarli ze swoimi produktami do Szczecina, a potem do Poznania, Warszawy, Wrocławia, Trójmiasta i na Śląsk. Po pięciu latach działalności właściciele zmielili profil działalności. Rozpoczęli wypiek pieczywa codziennego. Pierwsze bochenki chleba zostały upieczone w połowie czerwca 1995 roku. Obecnie piekarnia Bajgiel
zajmuje 2500 m kwadratowych powierzchni produkcyjnej na 5 hektarach. Na trzech zmianach produkcyjnych pracuje w niej 110 osób na trzy zmiany. Piekarnia jest wyposażona w najnowsze technologie i jest najbardziej nowoczesnym zakładem tego typu na Pomorzu Środkowym. Produkuje około 100 różnego rodzaju wyrobów. Każdego dnia zakład opuszcza około 65 tysięcy produktów. Wśród nich oprócz najróżniejszych gatunków chleba i bułek jest pieczywo półsłodkie oraz różne ciasta - od serników po torty. Przebojem jest obsypany nagrodami chleb dla diabetyków, który jest rekomendowany i certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków. Dostawy pieczywa odbywają się własnym transportem. Baza transportowa to 25 samochodów rozwożących towar. Dostawcy obsługują codziennie około 250 stałych odbiorców. Latem produkcja wzrasta dwu- a nawet trzykrotnie, a liczba odbiorców do około 400. Wśród nich są sieci lokalne jak Sano i Torg oraz supermarkety takie jak Carrefour, Kaufland, Intermarche, Piotr i Paweł, czy Tesco. Firma jest bardzo prężna i wciąż się rozwija. Przez lata swojej działalności obsypana została wieloma nagrodami zarówno za sam zakład produkcyjny, jak i za przeróżne wysokiej jakości wyroby. Z nimi bowiem utożsamiany jest Bajgiel.

W 2012 roku zakończyła się tu realizacja pierwszego etapu projektu pt. "Ograniczenie emisji zanieczyszczeń gazowych i pyłowych poprzez zmianę systemu wypieku", dofinansowanego w 49 % z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego. Polegał na zastąpieniu kotłowni olejowej gazową. Oznaczało to likwidację 6 pieców z 6 kominami i zastąpienie ich 3 nowoczesnymi piecami do wypieku z 1 kominem Dzięki tej inwestycji znacznie ograniczono ilość zanieczyszczeń gazowych i pyłowych, emitowanych do powietrza, a także poprawiły się warunki pracy piekarzy.

W tym roku właściciele podjęli realizację drugiego etapu inwestycji, polegającejna wdrożeniu dwóch nowych technologii: wypieku pieczywa wraz z odzyskiem energii cieplnej oraz innowacyjnej technologii odroczonego pieczenia. Projekt o nazwie "Wzrost konkurencyjności Spółki Bajgiel na bazie innowacyjnej technologii i nowych produktów - etap II" w maju otrzymał 2 mln 335 tys. zł dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach RPO Województwa Zachodniopomorskiego. Jego realizacja zostanie zakończona do 31 marca 2015 roku. - Po zakończeniu projektu będziemy wytwarzać produkty bez żadnych dodatków środków spulchniających - mówi Wiesław Reichert, współwłaściciel Bajgla. - Jest to technologia budowania smaku poprzez enzymy. Czyli będzie tak, jak wyrabiały ciasto na chleb nasze babcie - kładły na piecu i ono rosło bez żadnych polepszaczy, ulepszaczy. U nas tak będzie. Jest to dla nas bardzo ważne, bo my stawiamy na pieczywo najlepszej jakości i zdrowe. Przygotowujemy naszą ofertę, której daliśmy nazwę "Bajgiel na zdrowie".

Czytaj e-wydanie »
od 7 lat
Wideo

Pensja minimalna 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty