Przepis na specjał pieróg przybrdowski
Przepis na specjał pieróg przybrdowski
Na ciasto drożdżowe potrzeba - 20 dag mąki pszennej, 5 dag maki żytniej, 1 żółtko,
3-4 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju lub 3 łyżki rozpuszczonego masła, pół łyżeczki cukru i tyle samo soli, ¾ szklanki mleka zmieszanego z wodą, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, ewentualnie łyżeczka kminku jak ktoś lubi.
Farsz robimy z 25 dag kaszanki gryczanej, 10 dag ugotowanych i zmielonych płucek wieprzowych, 1 dużej cebuli, 5 sztuk drobiowej wątróbki, dużego kwaśnego jabłka typu Szara Reneta lub inne, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oleju, sól, pieprz, warzywko,
jajko do smarowania.
Sposób przygotowania - mąkę przesiać przez sito, drożdże rozpuścić w małej ilości mleka, wlać do mąki dodać żółtko, przyprawy (cukier, sól, paprykę, kminek), dodać olej lub rozpuszczone masło, zagnieść jednolite ciasto tak aby odchodziło od dłoni podsypując mąka w razie konieczności. Uformować kule oprószyć mąka odstawić w ciepłe miejsce.
Kaszankę obrać z błony, pokroić na mniejsze kawałki, rozgnieść widelcem w misce, wątróbkę umyć i zaparzyć w gorącej osolonej wodzie, cebulę,czosnek i obrane jabłko pokroić w drobna kostkę. Płucka wieprzowe umyć, obgotować i zmielić na drobnym sicie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę smażymy około 3 minuty, dodać drobno pokrojone cebule czosnek, jabłko oraz zmielone płucka, smażyć około 5-6 minut. Wrzucić wszystko do zgniecionej kaszanki wymieszać i doprawić do smaku. Farsz powinien być dość ostry.
Ciasto wałkujemy i wycinamy okrągłe krążki, nakładamy wystudzony farsz, sklejamy jak tradycyjne pierogi, układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 -200 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno z dipem czosnkowo-ogórkowym.
Do tej pory Przybrda, leżaca krajowej nr 20 ze Szczecinka do Białego Boru, kojarzyła się co najwyżej z fotoradarem, który tamtejsi strażnicy miejscy często ustawiali w popegeerowskiej wsi. Tymczasem działa tam grupa aktywnych mieszkańców, którzy mają wiele pomysłów na ożywienie miejscowości. Niedawno urządzili plac zabaw i teren rekreacyjny przed blokami, a teraz wymyślili przysmak przybrdowski.
Najpierw wystarali się o dotację z programu "Działaj lokalnie" i zorganizowali warsztaty kulinarne. - Kucharzyliśmy pod koniec października - mówi Przemysław Kuchenbeker, koordynator projektu. - Warsztaty miały na celu naukę i poznanie nowych i utrwalenie już istniejących technik lepienia tradycyjnych pierogów, które bardzo często goszczą na stołach polskich rodzin.
W kuchni uwijało się aż 25 osób lepiąc ciasta pierogowe, gotowane, pieczone i smażone. Wymyślono lub zmodyfikowano aż 23 istniejące przepisy i rodzaje nadzienia. Był dzień poświęcony na farsze owocowe, mięsne, czy jarskie. W sumie przygotowano… 1500 pierogów! Nie zabrakło także szkolenia na temat zdrowego odżywiania. - Każdy kolejny dzień przynosił wiele ciekawych pomysłów na kolejne farsze i techniki klejenia - mówi pan Przemysław.
Warsztaty zwieńczyła burzliwa i smakowita narada, która wyłoniła najlepsze pierogi, które zostały uznane za przybrodowski specjał. - Decyzja nie była łatwa, po burzliwych naradach i zjedzeniu kilkudziesięciu sztuk pierogów przysmakiem przybrdowskim zostały pierogi z ciasta drożdżowego pieczone z kaszanką, wątróbka drobiową, jabłkiem oraz płuckami wieprzowymi - mówi Przemysław Kuchenbeker. Teraz powstanie folder z przepisami, a w piątek (6 grudnia) mieszkańcy Przybrdy zapraszają na wielki festiwal pierogowy - samorządowcy kontra mieszkańcy sołectwa w bitwie na pierogi.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?