Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przybrda koło Białego Boru zaprasza na wielki festiwal pierogowy

(r)
Lepieniu pierogów towarzyszyła wesoła atmosfera.
Lepieniu pierogów towarzyszyła wesoła atmosfera. archiwum
Pierogi pieczone z kaszanką, wątróbką drobiową, płuckami wieprzowymi i jabłkiem zostały komisyjnie wybrane za przysmak przybrdowski. Na początku grudnia Przybrda koło Białego Boru zaprasza na wielki festiwal pierogowy.

Przepis na specjał pieróg przybrdowski

Przepis na specjał pieróg przybrdowski

Na ciasto drożdżowe potrzeba - 20 dag mąki pszennej, 5 dag maki żytniej, 1 żółtko,

3-4 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju lub 3 łyżki rozpuszczonego masła, pół łyżeczki cukru i tyle samo soli, ¾ szklanki mleka zmieszanego z wodą, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, ewentualnie łyżeczka kminku jak ktoś lubi.
Farsz robimy z 25 dag kaszanki gryczanej, 10 dag ugotowanych i zmielonych płucek wieprzowych, 1 dużej cebuli, 5 sztuk drobiowej wątróbki, dużego kwaśnego jabłka typu Szara Reneta lub inne, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oleju, sól, pieprz, warzywko,
jajko do smarowania.

Sposób przygotowania - mąkę przesiać przez sito, drożdże rozpuścić w małej ilości mleka, wlać do mąki dodać żółtko, przyprawy (cukier, sól, paprykę, kminek), dodać olej lub rozpuszczone masło, zagnieść jednolite ciasto tak aby odchodziło od dłoni podsypując mąka w razie konieczności. Uformować kule oprószyć mąka odstawić w ciepłe miejsce.

Kaszankę obrać z błony, pokroić na mniejsze kawałki, rozgnieść widelcem w misce, wątróbkę umyć i zaparzyć w gorącej osolonej wodzie, cebulę,czosnek i obrane jabłko pokroić w drobna kostkę. Płucka wieprzowe umyć, obgotować i zmielić na drobnym sicie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę smażymy około 3 minuty, dodać drobno pokrojone cebule czosnek, jabłko oraz zmielone płucka, smażyć około 5-6 minut. Wrzucić wszystko do zgniecionej kaszanki wymieszać i doprawić do smaku. Farsz powinien być dość ostry.

Ciasto wałkujemy i wycinamy okrągłe krążki, nakładamy wystudzony farsz, sklejamy jak tradycyjne pierogi, układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy rozkłóconym jajem i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 -200 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno z dipem czosnkowo-ogórkowym.

Do tej pory Przybrda, leżaca krajowej nr 20 ze Szczecinka do Białego Boru, kojarzyła się co najwyżej z fotoradarem, który tamtejsi strażnicy miejscy często ustawiali w popegeerowskiej wsi. Tymczasem działa tam grupa aktywnych mieszkańców, którzy mają wiele pomysłów na ożywienie miejscowości. Niedawno urządzili plac zabaw i teren rekreacyjny przed blokami, a teraz wymyślili przysmak przybrdowski.

Najpierw wystarali się o dotację z programu "Działaj lokalnie" i zorganizowali warsztaty kulinarne. - Kucharzyliśmy pod koniec października - mówi Przemysław Kuchenbeker, koordynator projektu. - Warsztaty miały na celu naukę i poznanie nowych i utrwalenie już istniejących technik lepienia tradycyjnych pierogów, które bardzo często goszczą na stołach polskich rodzin.

W kuchni uwijało się aż 25 osób lepiąc ciasta pierogowe, gotowane, pieczone i smażone. Wymyślono lub zmodyfikowano aż 23 istniejące przepisy i rodzaje nadzienia. Był dzień poświęcony na farsze owocowe, mięsne, czy jarskie. W sumie przygotowano… 1500 pierogów! Nie zabrakło także szkolenia na temat zdrowego odżywiania. - Każdy kolejny dzień przynosił wiele ciekawych pomysłów na kolejne farsze i techniki klejenia - mówi pan Przemysław.

Warsztaty zwieńczyła burzliwa i smakowita narada, która wyłoniła najlepsze pierogi, które zostały uznane za przybrodowski specjał. - Decyzja nie była łatwa, po burzliwych naradach i zjedzeniu kilkudziesięciu sztuk pierogów przysmakiem przybrdowskim zostały pierogi z ciasta drożdżowego pieczone z kaszanką, wątróbka drobiową, jabłkiem oraz płuckami wieprzowymi - mówi Przemysław Kuchenbeker. Teraz powstanie folder z przepisami, a w piątek (6 grudnia) mieszkańcy Przybrdy zapraszają na wielki festiwal pierogowy - samorządowcy kontra mieszkańcy sołectwa w bitwie na pierogi.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!