Składniki:
2-3 kwaśne jabłka,
ok. litra bulionu warzywnego,
cebula,
białe wino wytrawne (kieliszek),
3 łyżki śmietany 18%,
łyżka mąki,
słoiczek chrzanu,
majeranek,
pieprz,
2-3 jaja ugotowane na twardo
Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, wraz z posiekaną cebulą podsmażyć na złoty kolor na maśle. Dusić na małym ogniu dodając wino. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, dodać majeranek i pieprz w ziarenkach.
Gotować ok 20 min. Śmietanę i mąkę rozmieszać w 1/2 szkl. letniej wody i wlać do zupy. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem. Wlać na talerze i do każdej porcji wkroić jajo i posypać natką pietruszki oraz wiórkami chrzanu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?