Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowane warzywa to samo zdrowie

Supernowa [email protected]
W marchwi dominuje beta-karoten, skuteczny niszczyciel zbędnych produktów przemiany materii.
W marchwi dominuje beta-karoten, skuteczny niszczyciel zbędnych produktów przemiany materii. Fot. Supernowa
Jarzyny są dobre dla zdrowia pod każdą postacią, ale najlepiej zjadać je po ugotowaniu - uważają naukowcy.

Surowe warzywa są zwykle uważane za zdrowsze od gotowanych. Temu przeczą wyniki badań przeprowadzonych w kilku krajach. Wskazują, że to właśnie gotowane (ale nie przegotowane) warzywa mają korzystny wpływ na nasz organizm - skuteczniej od surowych ograniczają ryzyko rozwoju raka lub dolegliwości układu krążenia.

Łatwiej wchłaniane

Skąd bierze się przewaga gotowanych jarzyn nad surowymi? - Wysoka temperatura rozmiękcza ścianki komórek, z których zbudowane są rośliny. Zawarte w warzywach substancje odżywcze są wtedy łatwiej wchłaniane przez układ pokarmowy - mówi Sue Southon z Instytutu Badań Żywności w Norwich w Wielkiej Brytanii.

Według Southon, kiedy zjadamy surową marchewkę, wtedy tylko 3 - 4 proc. cennych karotenoidów jest przechwytywanych przez organizm. O wiele lepiej radzi on sobie z rozkładem warzyw gotowanych. Soki trawienne mogą łatwo wnikać do wnętrza komórek rozmiękczonych. Jeśli warzywa ugotujemy, a potem jeszcze utłuczemy na papkę, wówczas ilość wartościowych substancji, które zostaną wchłonięte przez organizm, zwiększy się pięć razy.
Wartość odżywcza

Karotenoidy to grupa czerwonych lub żółtych barwników roślinnych, które doskonale rozpuszczają się w tłuszczach. W marchwi dominuje beta-karoten - skuteczny niszczyciel zbędnych produktów przemiany materii, zwanych rodnikami tlenowymi. Nadmiar rodników tlenowych sprzyja rozwojowi nowotworów.

Badania Southon nie były pierwszymi, dzięki którym zwrócono uwagę na wysoką wartość odżywczą gotowanych warzyw. Dostrzegli to także chemicy z uniwersytetu w Toronto. Ich analizy wykazały, że keczupy i sosy pomidorowe zawierają o wiele więcej łatwo przyswajalnych karotenoidów niż świeże pomidory.

Także zdrowe

- Warto gotować warzywa - mówi Southon. - Nasze soki pokarmowe są zbyt słabe, aby samodzielnie strawić cenne substancje. Badaczka podkreśla jednak, że surowe rośliny także są zdrowe i je też powinniśmy często spożywać. - Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Świeże, gotowane, zamrożone lub wyciśnięte na sok, albo przechowywane w puszkach - w każdej postaci są dobre. Razem tworzą mieszankę, której nie zastąpią witaminy i karoten w pigułkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!