Jesteś tu: Strona główna Zdrowie Artykuł

O cebuli - prawie wszystko

Dodano: 23 sierpnia 2008, 8:00 Autor:

Cebula zawiera enzym, który po zmieszaniu z jej aminokwasami przekształca się w substancję podrażniającą śluzówkę oczu. Dlatego też przy krojeniu cebuli płaczemy.
Dorodne cebule, przeznaczone do jedzenia, możemy zbierać już teraz. Jeśli zamierzamy je przechowywać, muszą być dobrze dojrzałe.

Dorodne cebule, przeznaczone do jedzenia, możemy zbierać już teraz. Jeśli zamierzamy je przechowywać, muszą być dobrze dojrzałe. (fot. Irena Boguszewska)

Cebula to roślina należąca do rodziny czosnkowatych. Pochodzi najprawdopodobniej z Iranu i Pakistanu. W Polsce jest spożywana od czternastego wieku.

Płytkie korzenie
Cebula jest rośliną klimatu umiarkowanego, dobrze więc czuje się w Polsce. Najwyższy plon uzyskuje się na glebach zasobnych w próchnicę, luźnych i pulchnych, a jednocześnie przepuszczalnych. Nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych. Powinna być uprawiana w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym stanowisku.

Ze względu na płytki system korzeniowy roślina wrażliwa jest na niedobór wody, gdyż może czerpać ją oraz rozpuszczone w niej składniki pokarmowe tylko z wierzchniej warstwy gleby. Plony zależą w dużej mierze od właściwości fizycznych gleby.
Cebula jest czuła na brak w glebie składników pokarmowych. Gdy brakuje azotu, słabo rośnie i żółknie. Przy braku fosforu rośnie powoli, a kiedy brakuje potasu, brązowieją wierzchołki szczypioru.

Ważna temperatura i światło
Wzrost i rozwój rośliny zależą w dużej mierze od temperatury i długości dnia. Wczesna, ale chłodna i deszczowa wiosna sprzyja wschodom oraz rozwojowi korzeni i liści. W okresie, gdy tworzą się i rosną cebule, wymagana jest wyższa temperatura i dłuższy dzień oraz trochę opadów.

W razie suszy musimy podlewać rośliny do czasu załamywania się szczypioru. Pod koniec wegetacji powinno być ciepło i sucho, aby cebula mogła dobrze się dosuszyć.

Na szczypior i na cebulę

Kiedy zbiera się cebulę? "Na szczypior” wyrywamy ją z ziemi wtedy, gdy jest on dobrze wyrośnięty. "Na cebulę”, do spożycia przed zimą, zbieramy, kiedy zupełnie dojrzeje, czyli gdy załamie się szczypior, nie później niż wówczas, kiedy ok. połowa roślin załamała szczypior i wytworzyła 2-3 łuski okrywające.

Zebrane zbyt wcześnie wytwarzają grubą i matową łuskę, a zbyt późno - mają łuskę kruchą, która łatwo odpada.

Cebula zebrana, kiedy jeszcze nie jest całkiem dojrzała, ma po dosuszeniu mocniejsze i lepiej przylegające łuski, rzadziej wypuszcza szczypior i nie gnije podczas przechowania. Po częściowym dosuszeniu na polu można umieścić ją w przewiewnych skrzynkach. Gdy doschnie, odcina się jej szczypior na wysokości około 4 cm. Im później się to zrobi, tym lepszą będzie mieć łuskę.

  • Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

  • forum.gk24.pl
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!

Czy popierasz protest lekarzy?

wyniki głosowania
Liczba głosów: 268.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 94 347 35 99

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy tematyczne

Serwisy społecznościowe

gk24 jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gk24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.